De ce sectorul IT este de așteptat să fie printre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din România anul acesta?

0
2251

Sectorul IT reprezintă aproximativ 7% din PIB-ul României Acesta s-a aflat într-o continuă creștere în ultimii ani și este așteptat să fie printre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din România în acest an, alături de construcții. În continuare, vă vom prezenta principalele motive pentru care sectorul IT a avut și continuă să aibă o evoluție ascendentă.

Unul dintre motivele pentru care sectorul IT a avut o evoluție foarte bună în ultima perioadă a fost trecerea la telemuncă. Tot mai multe companii au fost nevoite să investească în echipamente și soluții IT, chiar și cazinourile precum NetBet joc cazino. De asemenea, companiile de telecomunicații au trebuit să investească în rețele, pentru a se asigura o continuitate a serviciilor oferite de companii.

Un alt aspect important care a influențat creșterea rapidă a sectorului IT în România l-a reprezentat importanța securității datelor. Trecerea la telemuncă a tot mai multor companii, a adus după sine și riscuri. Pentru a se asigura de privatitatea datelor și de securitatea datelor cu caracter personal și nu numai, companiile au recurs la soluții IT. Astfel, s-au asigurat că datele angajaților, ale clienților și ale firmei nu ajung pe mâini greșite.

Facilitățile fiscale de care beneficiază salariile programatorilor și anume faptul că nu sunt impozitate pe venit, au făcut ca acest sector să fie unul tot mai vânat de angajați. Astfel, salariile atractive din sectorul IT au produs o schimbare în preferințele angajaților. Aceștia din urmă s-au reorientat către specializarea în acest domeniu, crescând forța de muncă pregătită pe IT. În acest mod, s-a putut dezvolta și mai mult acest sector pe teritoriul României.

Automatizarea este un alt motiv pentru care sectorul IT continuă să aibă o creștere rapidă în România. Tot  mai multe companii doresc să poată livra mai multe produse în mai puțin timp. Astfel, task-urile repetitive devin adesea înlocuite de tehnologie. Pentru a putea implementa o astfel de soluție de automatizare este desigur nevoie de o echipă care să aibă cunoștințe de IT.

Digitalizarea serviciilor instituțiilor publice a fost și este un motiv pentru care sectorul IT este pe un trend ascendent. Astfel, o parte din primării și nu numai, pentru a putea reduce din cozile la ghișee, au implementat platforme online unde se pot crea cereri fără a fi necesară o deplasare la sediu. Se preconizează că tot mai multe instituții ale statului vor adopta pe viitor astfel de soluții ducând astfel, la o creștere și mai mare a sectorului IT.

It-ul a fost și este un sector de perspectivă. Tendința de digitalizare și automatizare a pieței alături de tranziția la telemuncă a dus la creșterea rapidă a acestui sector în România. De asemenea, securitatea datelor a reprezintă un aspect tot mai important în ziua de azi, fiind necesare soluții de securizare a datelor pentru a evita accesul persoanelor nepotrivite la acestea, iar digitalizare serviciilor instituțiilor publice alături de salariile atrăgătoare din domeniul IT au dus la o creștere rapidă a acestui sector în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here