De ce isi tine Isarescu veniturile secrete ? Dar Boardul BNR ? – Manual de intoxicari media

0
2256
mugur-isarescu

Exista o serie de intoxicari avansate in legatura cu veniturile lunare ale Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

1. Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut ca veniturile angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa fie secrete.

Fals. In conditiile in care veniturile celorlalti guvernatori ai bancilor centrale din Uniunea Europeana nu sunt secrete, inclusiv cel al lui Mario Draghi nu ar exista o baza pentru tratamentul discriminatoriu al BCE in raport cu BNR.

Doar pentru exemplificare salariul lui Draghi http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-02-20/ecb-report-shows-draghi-pay-more-than-twice-as-high-as-fed-chief, salariul crescut in martie 2016 a Guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei http://www.wsj.com/articles/hungary-curbs-access-to-information-on-central-bank-money-1456849795, salariul scazut al actualului Presedinte al Consiliului Monetar al Bulgariei http://sofiaglobe.com/2015/07/30/new-governor-of-bulgarias-central-bank-to-get-salary-much-lower-than-predecessor/.

2. BNR are veniturile secrete potrivit acordului de aderare la Uniunea Europeana.

Nu exista o astfel de prevedere ci doar mentionarea independentei Bancii Centrale.

3. BNR este independenta deci opereaza cum doreste.

Independenta Bancii Centrale se refera la libertatea decidentilor de politica monetara de a actiona in afara influentei directe a politicului or a guvernului.

Independenta nu se refera la ascunderea veniturilor or la cheltuirea discretionara a banilor generati din emiterea de moneda or din gestionarea rezervei statului.

http://people.ucsc.edu/~walshc/MyPapers/cbi_newpalgrave.pdf

4. BNR a optat sa nu faca publice veniturile.

In conditiile existentei unei legi aplicabile tuturor Romanilor angajati la stat de transparenta in ceea ce priveste veniturilor, optiunea Guvernatorului BNR nu are valoare juridica ci este doar o trivia pentru curiosi.

5. ANI cunoaste veniturile Guvernatorukui BNR.

ANI cunoaste veniturile Presedintelui Romaniei, a sefilor serviciilor secrete, a Presedintelui ASF. Aceasta cunoastere nu ii scuteste pe acestia de obligativitatea legala de a publica informatia.

6. ANI tine cont de independenta Bancii Centrale.

ANI a fost dezinformata cu buna stiinta de catre anumiti angajati BNR referitor la sensul independentei Bancii Centrale.

ANI nu are in lege posibilitatea de a acorda exceptii de la legea alplicabila in Romania. Vezi raspunsul procuraturii Slovene la opinia Guvernatorului Draghi.

7. “A intrat la pensie in virtutea legii” dar nu e pensionar.

Afirmatia potrivit careia Guvernatorul “a intrat la pensie in virtutea legii” dar nu e pensionar este o alta forma de manipulare.

Depunerea dosarului de pensionare “in virtutea legii” in 2014 si procesarea acestuia este echivalentul exprimarii ca a este pensionar.

Formularul din dosarul de pensionare contine si mentiunea de plata numerar sau cont.

8. E pensionar dar nu ridica banii.

In momentul in care Consilieru’ Croitoru de la BNR a sugerat guvernului taierea pensiilor in 2010, Curtea Constitutionala a precizat dreptul constitutional la pensie.

In consecinta Guvernatorul BNR poate accesa banii din contul de pensie atunci cand doreste.

Este un drept garantat care nu se prescrie.

Prin urmare veniturile Guvernatorului BNR in acest moment indiferent de declaratiile consilierilor cuprind si pensia legal castigata.

Daca doreste sa ii acumuleze, pastreze, stocheze si sa ii ceara la o data viitoare este o optiune personala iar Constitutia Romaniei ii protejeaza dreptul de a lua pensia pentru limita de varsta.

9. Guvernatorul are un contract pe termen limitat.

Limitarea in timp a contractului nu influenteaza cumularea cu pensia.

Intreruperea contractului Guvernatorului, depunerea dosarului de pensionare, refacerea contractului Guvernatorului in ziua imediat urmatoare suna a procedura de resurse umane pentru a nu pierde bani.

10. Din ce este compus pachetul Guvernatorului BNR

Veniturile lunare ale Guvenatorului BNR sunt de 40 de mii de euro pe luna doar in componenta lor monetara: pensie, salariu, bonus, indemnizatii de sedinte si comitete, diurne etc.

Guvernatorul BNR are dreptul la masini cu sofer (una din ele Mercedes S classe), la telefoane, cancelarie, buget de protocol ajustabil dupa voia si semnatura acestuia, cazare upscale, bilete de calatorie business, frizer, bucatar, baze de odihna, asigurare de sanatate, conditii bancare preferentiale.

Estimarea acestei componente a pachetului (efectuata automat in cazul angajatilor in domeniul privat) depaseste 10 mii euro lunar.

Sa exemplificam cu masinile

http://www.news.ro/economic/bnr-cumpara-cinci-limuzine-cu-o-valoare-estimata-la-1-milion-de-euro-doua-dintre-masini-trebuie-sa-aiba-cel-putin-450-cp-1922415721252016071715530866

11. Nivelul de venituri este mic. Pentru a opina daca 40 mii de euro cash plus alte componente in valoare de 10 mii euro pe luna sunt un nivel mic de remunerare trebuie utilizate cateva benchmark-uri: – performanta este minima, a ratat singurul obiectiv al BNR in 11 din ultimii 12 ani; – lunar este aproape egal cu nivelul unui credit Prima Casa; – este mai mare decat a lui Mario Draghi; – este de 11 ori mai mare decat a Presedintelui Romaniei; – este de 40 de ori mai mare decat a celor care il voteaza; – este de 3,5 ori mai mare decat a entitatilor echivalentele; – comparatia cu pachetele celor din domeniul bancar privat din anumite tari vestice este putin relevanta deoarece respectivii actioneaza intr-o piata concurentiala si au riscuri

11. BNR nu se compara cu ASF

ASF este echivalentul BNR atat in Romania precum si in Europa. Este drept ca bugetul cheltuit de BNR pe protocol si salarii si asimilate precum si secretizarea acestora pune BNR in alta liga fata de ASF.

12. BNR are aceleasi salarii pe care Le avea si in 2000. Dupa 2009 BNR a achizitionat in pachet de analiza si consultanta de multe zeci de mii de euro de la Hay Group care a avut ca si finalitate ajustarea semnificativa in sus a pachetelor.

13. BNR nu are bonusuri de performanta.

BNR acorda bonusuri de performanta.

14. GUvernatorul BNR ia bonusuri lunar.

Indiferent de frecventa cu care isi acorda Guvernatorul BNR bonusuri, valoarea de 40 de mii de euro pe luna este o medie a veniturilor.

15. Dosarul de pensionare al Guverntaorului BNR Isarescu nu este procesat din 2014.

Aceasta este o dezinformare crasa.

Indiferent cat de mare este birocratia in Romania, acest dosar nu poate sta atat de mult in coada.

Este mai credibila informatia potrivit careia la ce nivel de rubedenii exista in anturajul angajatilor Guvernatorului, dosarul a fost procesat de vineri pana luni, in intervalul cat a avut contractul intrerupt.

16. Nu stim salariile guvernatorilor bancilor Centrale din Franta si Finlanda.

Mai jos aceste informatii:

Franta http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-01-06/lowest-paid-ecb-chief-set-to-spar-with-frankfurt-s-stars

Finlanda
https://www.theguardian.com/business/2003/aug/24/theobserver.observerbusiness1

17. Consiliul de Administratie a BNR a decis sa nu faca public veniturile.

CA BNR nu apare in legea ANI cu asemenea competente.

18. Guvernatorul BNR nu face doar politica monetara, pentru care se sugereaza ca ar fi suficient 14k.

Nici ceilalti guvernatori nu fac doar politica monetara.

19. Unii guvernatori au salarii.

Da pentru ca si economiile lor sunt de cateva ori mai bogate ca cea a Romaniei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here