De ce este necesară stabilirea unui impozit minim pentru marile companii multinaţionale

1
803

Fiecare stat se confruntă, în momentul de faţă, cu situaţii injuste care rezultă din necesitatea efectuării unor schimbări tehnologice profunde, din puterea, în creştere, a marilor companii și din cauza presiunii puternice a concurenței care rezultă din mobilitatea capitalului. În același timp, cea mai gravă criză sanitară globală din ultimii o sută de ani a pus o presiune suplimentară, uriaşă, pe finanțele publice şi pe economiile lumii. În timp ce unele țări se recuperează treptat de pe urma efectelor crizei Covid-19, altele încă se confruntă cu aceasta, motiv pentru care miniștri de finanțe se confruntă cu două probleme urgente, care pot amenința economiile statelor, oricât de diferite ar fi, în primul rând, din cauza decalajului în continuă creştere dintre cei bogați, incluzând aici marile corporaţii multinaţionale şi cei aflaţi în partea de jos a scării economice. Impactul economic al acestei crize a afectat în mod disproporționat cetățenii cu venituri mici și mai ales persoanele cu copii care au fost nevoite să facă alegeri dureroase. De asemenea, au suferit foarte mult şi micile întreprinderi, multe dintre acestea fiind nevoite să îşi închidă afacerile. În acelaşi timp, vânzările de grup au crescut, marii câștigători și acționarii acestora trecând prin criză relativ uşor, fără pierderi.

A doua problemă rezultă pe fondul celei prezentate anterior… Guvernele au nevoie disperată de venituri pentru redresarea economiilor, mai ales pentru sprijinirea întreprinderilor mici, a lucrătorilor și familiilor cu probleme. Această nevoie va continua să crească chiar și după ce pandemia va dispărea, având în vedere efectele schimbărilor climatice și problemele structurale pe termen lung.

Aceste venituri, atât de necesare, vor trebui să provină de undeva. De mult prea multe ori s-au folosit exclusiv veniturile din taxarea muncii, care sunt ușor de raportat și de calculat. Veniturile din investiții sunt mai dificil de impozitat, deoarece capitalul este mobil şi mai predispus la trucuri contabile prin intermediul cărora câștigurile sunt de cele mai multe ori transferate în zone cu impozite reduse, cunoscute sub denumirea de „paradisuri fiscale”. Corporațiile cu cele mai mari profituri își reduc inteligent sarcina fiscală.

Guvernele sunt extrem de preocupate, în ultima vreme, cu impozitarea marilor corporații, fapt care le-a determinat să-și mute afacerile și locurile de muncă în străinătate. Consecința acestui fapt este dinamica dezvoltată în ultima jumătate de secol care, în sensul clasic economic, a dus la creşterea concurenţei de subcotare a impozitului pe profit.

Vestea bună este că ambele probleme pot fi rezolvate, în acelaşi timp, prin impozitarea minimă globale a marilor companii care ar putea pune capăt tuturor trucurilor contabile. Guvernele sunt suverane și au dreptul să-şi stabilească propriile politici fiscale, însă, exercitându-şi împreună aceste drepturi suverane, economiile vor putea fi conduse pe o cale durabilă și favorabilă incluziunii. O redresare colectivă ar aduce rezultate mult mai bune. Aceste eforturi reprezintă un început pentru depășirea inegalităților existente în cadrul economiei globale, care au refuzat, în timp, accesul la prosperitate globală.

Anul acesta, statele au ocazia istorică de a pune capăt concurenței de subcotare în domeniul impozitării marilor companii multinaţionale și de a-şi completa veniturile publice, lucru urgent şi imperios necesar. Sub umbrelă OECD/G 20, 139 de țări depun eforturi susţinute pentru a realiza o distribuție cât mai echitabilă a veniturilor din impozitarea marilor companii prin introducerea unei cote minime, convenite la nivel global, care să limiteze concurența de subcotare fiscală a profiturilor realizate.

1 COMMENT

  1. Companiile plătesc taxe pe mijloacele fixe, pe salariile angajaților, pe valoarea adăugată, pe capital, plus accize, contribuții la fonduri de risc, etc. Guvernele tot mai socialiste din lume își maschează incometența administrativă cu măsuri populiste, inaplicabile, inutile. În lume, principala sursă fe venituri la buget este TVA sau Sales Tax, forma americană. Impozitul pe venit/profit este al enșpelea după TVA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here