De ce a fost închis cel mai vechi cannabis coffeeshop din Amsterdam

De ce a fost închis cel mai vechi cannabis coffeeshop din Amsterdam

Când ceasul a bătut miezul nopții, în ajunul Anului Nou, acesta a marcat nu numai sosirea anului 2017, dar şi dispariţia celui mai vechi Coffeeshop din Amsterdam, Mellow Yellow, care a fost închis după o jumătate de secol de activitate.

În timp ce restul capitalei olandeze a sărbătorit sosirea noului an cu şampanie și focuri de artificii, proprietarul Mellow Yellow, Johnny Petram, și-a stăpânit cu greu lacrimile când a tras pentru ultima oară obloanele legendarului canabbis coffeeshop.

„M-am strădui să nu mă las afectat, dar a fost cea mai proastă zi din viața mea”, a spus Johnny Petram. „Mellow Yellow a fost cel mai vechi Coffeeshop din Amsterdam iar acum este deja istorie.”mellow-yellow-coffeeshopProprietarul, Johnny Petram, spera că Mellow Yellow va fi exceptat

Deschis în 1967, Mellow Yellow a găsit teren fertil în zonă gri a legislaţiei olandeze în privinţa drogurilor și a deschis un drum, pentru ca, ulterior, sute de alte coffeeshop-uri au fost deschise. A devenit în scurt timp un adevărat punct de atracție, nu doar pentru localnici ci și pentru turiști, care aşteptau cu răbdare la coadă pentru șansa de a fuma canabbis în primul coffeeshop din lume.” A fost  un bastion al păcii și incluziunii”, a afirmat proprietarul. „Am avut turişti israelieni și palestinieni aici, care au fumat împreună. Chiar și oamenii care nu fumează vin aici să facă fotografii. Este o parte a istoriei Amsterdamului” a mai spus Johnny Petram.

Acum este deja istorie, din cauza unei hotărâri de guvern care prevede închiderea oricărui coffeeshop aflat la mai puţin de 250m, în apropierea unei școli. Mellow Yelolow este una dintre cele 28 de unități afectate de noua legislație, despre care însuşi primarul recunoaşte candid că, probabil, aceasta nu va opri tinerii să înceapă să fumeze.

#Amsterdam, a pierdut aproximativ jumătate din coffeeshop-uri în doar două decenii.

Cu toate acestea, autoritățile locale persistă în menţinerea acestei politici care este parte a unui acord cu guvernul național, pentru a scuti Amsterdamul de la aplicarea așa-numitului Weed Pass, care interzice cetățenilor non-olandezi să frecventeze coffeeshopurile.

Weed Pass a fost introdus deja în alte regiuni ale Olandei, dar Amsterdamul a rezistat până în prezent, argumentând că acesta ar conduce la o explozie a traficului de stradă, extrem de greu de controlat.

„Dacă nu ajungeam la un acord ne-ar fi obligat să punem în aplicare Weed Pass și atunci am fi avut probleme mari”, a declarat Jasper Karman, purtătorul de cuvânt al primarului. „În acest fel am  putut proteja cele 167 de coffeeshops rămase în Amsterdam.”

Johnny Petram a luptat în instanţă împotriva închiderii Mellow Yellow, argumentând că acesta ar trebui să rămână deschis, deoarece școala din apropiere este o academie de coafură iar cei mai mulți studenți au vârsta de peste 18 ani și prin urmare, au dreptul legal de a fuma. Cu toate acestea, bătălia juridică s-a dovedit a fi inutilă, iar faptul că a trebuit să plătească, în continuare, 7.000 € pe lună, chirie pentru o clădire goală, l-au secătuit de resurse.

„În actuala locaţie nu va mai fi niciodată posibil”, recunoaște Petram. „Concentrarea mea este acum pe deschiderea Mellow Yellow într-o altă locație. Voi construi un plan cu care am de gând să merg la primar”. Mizează pe faptul că Mellow Yellow are o istorie şi din acest motiv spera să depășasca adversitatea autorităţilor locale.

Mellow Yellow a mai fost salvat odată de la dispariţie, în anul 1978 când fosta brutărie în care funcţiona, în Weesperzijde, a ars din temelie. Atunci ar fi putut fi pierdut pentru totdeauna. Cu toate acestea, sa redeschis la scurt timp pe Vijzelstraat, în apropiere de Muzeul Heineken și de atunci a rămas acolo.
2-coffeeshop-cannabis-for-sale-amsterdam

Cannabis de vanzare  într-un coffeeshop din  Amsterdam

„De această dată, licența noastră a ars dar voi continua lupta pentru a salva cel mai vechi coffeeshop din lume. Sper să-l pot convinge pe primar să îmi permită să redeschid Mellow Yellow în altă parte. ”

Amsterdam a pierdut aproape jumătate din coffeeshop-uri în ultimele două decenii, iar unii comentatori se tem că ce este mai rău, ar putea să vină de acum înainte. Olandezii merg la vot în acest an, iar unii se tem că un guvern mai puțin liberal ar putea însemna sfârșitul cannabis coffeeshop-urilor.

„În termen de cinci până la zece ani coffeeshop-urile ar putea să dispară complet”, a declarat August de Loor, fondator al uniunii proprietarilor de coffeeshop-uri, The Bond Van Cannabis Detaillisten (BCD). „Acesta este scenariul meu, cel mai sumbru.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here