Datorita scaderii pretului petrolului si preturile productie industriale au înregistrat în mai o scadere de 2%

0
848
Productia Industriala
  • În luna mai 2020, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,3% faţă de luna aprilie 2020.
  •  În luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 2,0%.

Cele mai mari scăderi sunt în domeniul produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv un minus de 55% faţă de anul trecut. Produsele chimice s-au ieftinit cu 5%, iar cele metalurgice, cu 6% se precizeaza intr-un comunicat al INS

Totusi s-au înregistrat si cumpiri în anumite sectoare precum sectorul reparaţiilor de maşini (29%), al produselor farmaceutice (6%) şi al autovehiculelor (5%).
Distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare eset un alt sector in care s-a inregistrat o crestere de 4,42% a indicelor preturilor de productie.

Interesant este ca Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industrie legata direct de costul materiiilor prime, in principal petrol si derivate din titei a înregistra o usoara crester de 2,04 %.

Indicele preţurilor producţiei industriale pare sa se fi stabilizat dupa scaderea dramatica din luna aprilie a acestui an.

Producţia industrială – informatii suplimentare

  •  Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.
  • Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale

sursa: INS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here