Dacă România vine cu spatele la zid, singura măsură care se poate lua nu este renunţarea la cota unică

0
1089

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat în cadrul unei conferinţe de specialitate că renunţarea la Cota unică nu este singura măsură care se poate lua dacă România vine cu spatele la zid.

“O să vă spun aşa. Nu este singura măsură care se poate lua la un moment dat când România vine cu spatele la zid”, a spus Daniel Dăianu, întrebat dacă renunţarea la cota unică ar fi o soluţie.

El a participat la conferinţa “Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României”.

Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că în România oamenii merită mai mult iar pensiile sunt la un nivel scăzut comparativ cu media Uniunii Europene, însă resursele lipsesc.

“Impactul noii legi a pensiilor, care înseamnă punct de pensie şi recalculare, având în vedere că deficitul pe care noi îl estimăm în momentul de faţă pentru execuţia bugetară este foarte greu să se poată încadra în 3%, această presiune asupra bugetului în următorii ani te poate duce la mai mult decât o dublare a deficitului dacă nu faci corecţii sau dacă nu ai creşteri de venituri”, a spus Daniel Dăianu.

El a precizat că, în opinia sa şi a Consiliului Fiscal, presiunile sunt foarte mari pe buget, iar aplicarea acestei legi reclamă o regândire a calendarului şi aceasta depinde de creşterea spaţiului fiscal.

“Într-o ţară în care nu se declară toate veniturile şi averile, într-o ţară în care există foarte multe excepţii, într-o ţară în care nu există transparenţă, într-o ţară în care, din varii motive, inclusiv influenţa unor grupuri de interese, s-a blocat reforma ANAF care avea sens. De ce a reuşit în Bulgaria şi în Polonia unde au fost aduse venituri bugetare suplimentare de peste 3% din PIB? Acolo la noi s-a blocat. Nu numai că s-a renunţat la reforma ANAF, au fost diminuate în continuare taxe şi impozite care au mâncat din veniturile bugetului. Deci toate acestea trebuie să fie remediate şi totodată şi domnul ministru Teodorovici a vorbit despre restructurarea aparatului de stat. Păi vă întreb pe dumneavoastră, este firesc ca în primării, peste tot în ţară, să se umfle personalul? Am ajuns să angajăm în primării şi în administraţia locală când există penurie de forţă de muncă, că nu se găseşte forţă de muncă?”, a declarat Daniel Dăianu.

El a spus că este nevoie de o restructurare a aparatului de stat, dar că nu se hazardează să folosească cifre.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a precizat că această cotă unică a avut efectele sale foarte bune.

“Eu nu am vorbit de aşa ceva. Nu m-aţi auzit spunând vreodată aşa ceva. Cota unică a avut efectele sale foarte bune. Văd că sunt din ce în ce mai multe voci în ultima perioadă, cum a fost şi astăzi domnul Dăianu, care susţine clar desfiinţarea acestei cote unice şi domnul Anastasiu”, a declarat Eugen Teodorovici, “întrebat dacă va dispărea cota unică în favoarea uneia progresive.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, le-a transmis recent, oamenilor de afaceri germani din România, că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, iar acesta va disponibiliza 400.000 de bugetari şi ulterior se va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare şi adoptarea impozitării progresive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here