Dacă nu se respectă statul de drept, investitorii vor fugi din România

0
768

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru creştere economică, locuri de muncă şi investiţii, Jyrki Katainen, a avertizat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că investitorii internaţionali sunt îngrijoraţi de situaţia statului de drept din România şi că unii dintre ei renunţă la a mai face investiţii în ţara noastră dacă aceasta nu se îmbunătăţeşte independenţa justiţiei.

Preşedinţia Consiliului UE, pe care o deţine România în primul semestru al anului 2019, „nu constituie niciun fel de piedică pentru analizarea evoluţiilor reformei judiciare sau a codurilor penale” – a mai spus oficialul UE, fost prim-ministru al Finlandei, ţară care va prelua de la România preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, scrie Hotnews.   

Eu privesc din perspectiva investiţiilor. Dacă actuala situaţie din România va continua astfel, dacă independenţa justiţiei şi în general situaţia statului de drept nu se îmbunătăţeşte sau dacă sunt îngrijorări privind independenţa justiţiei, mă tem că unii dintre investitorii internaţionali ar putea să nu mai investească în România.  

Ne putem imagina că firmele care plănuiesc să investească sume mari de bani în anumite locuri au nevoie de stabilitate şi de o sitaţie judiciară stabilă, pentru că nu vor să-şi piardă banii din cauza problemelor legate de justiţie”, a spus Katainen.  

Oficialul a explicat că investitorii au nevoie de stabilitate şi predictibilitate şi justiţie independentă şi funcţională, iar asta are legătură directă cu sărăcia şi cu locurile de muncă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here