Curtea Supremă este de acord cu interdicţia de a călători pe teritoriul SUA, aplicată cetățenilor provenind din țări ale Orientului Mijlociu, aflate pe lista preşedintelui Donald Trump

0
655

Judecătorii declară că ordinul aflat in spatele acestei măsuri „nu are nicio legătură cu religia”.

Președintele Donald Trump a înregistrat o mare victorie după ce Curtea Supremă a fost de acord cu interdicția de călătorie pe care criticii au atacat-o spunând că este îndreptată împotriva musulmanilor.

Curtea a decis cu scorul de cinci la patru în favoarea administrației Trump, care a introdus interdicția de a călători în SUA aplicată cetățenilor provenind din țări ale Orientului Mijlociu, aflate pe lista preşedintelui Donald Trump. Anterior, primele două versiuni ale legii au fost blocate de instanțele inferioare.

Trump s-a grăbit să salute, pe Twitter, prima victorie juridică semnificativă obţinută în cele 17 luni de mandat. „Doamne!”, a scris acesta “este un moment de profundă justificare”.

„Curtea Supremă a confirmat autoritatea președintelui de a apăra securitatea națională a Statelor Unite”, a mai spus Trump. „În această epocă a terorismului mondial și a mișcărilor extremiste care se îndreaptă asupra civililor nevinovați, trebuie să îi verificăm temeinic pe cei care vin în țara noastră”.

Donald Trump şi-a anunțat intenţia de a introduce interdicția de călătorie, la scurt timp după instalarea sa. Imediat, declaraţia a fost condamnată, vehement, de critici. Aceştia spuneau că acţiunea în sine va impune celor care vor să călătorească, trecerea unui test neconstituțional, de natură religioasă. Pe de altă parte, administrația a susținut că, în fapt, este vorba despre un instrument crucial, necesar din motive de securitate națională.

Administrația a actualizat interdicția în lună martie, 2017 și apoi în luna septembrie a aceluiaşi an. Aceasta a afectat cetățenii din Ciad, Iran, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Siria, Venezuela și Yemen. În luna aprilie, Ciadul a fost scos de pe lista.

Citeste si  Cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin împotriva coronavirusului şi modul în care abordarea preşedintelui Donald Trump, America First, încetineşte efortul global

Scriind motivarea deciziei, judecătorul-șef, John Roberts, a spus că există „dovezi convingătoare că restricţionarea intrărilor în SUA are o bază legitimă, izvorând tocmai din preocupările majore legate de securitatea națională” și că „ordinul de punere în aplicare a interdicției nu are nimic de-a face cu religia”.

Stephen Yale-Loehr, expert în imigrație, la Universitatea Cornell, a declarat: „Pentru că imigrația se referă la suveranitatea națională și la relațiile externe, instanțele au acordat președintelui dreptul de a se ocupa direct de chestiuni legate de imigrație”.

Hotărârea a fost atacată imediat de democrați și de grupurile care luptă pentru drepturile omului. Aceştia au declarat că interdicția calcă în picioare valorile americane. Chris Murphy, senatorul democrat care a introdus moţiunea care a blocat temporar interdicția, a declarat că prin această hotărâre, Casa Albă a primit permisiunea de a „discrimina pe baza naționalității sau a religiei”.

Omar Jadwat de la Uniunea Americană a Libertăților Civile a declarat că hotărârea va „merge în istorie ca unul dintre marile eșecuri ale Curții Supreme” alături de decizia din anul 1944 când i s-a permis administrației Roosevelt să-i rețină pe japonezii americani în lagăre de concentrare.

Decizia a venit la câteva zile după ce Trump a întors o lege care ar fi avut drept rezultat separarea copiilor, imigranților ilegali, la granița cu Mexicul. S-a creat astfel o situaţie foarte dificilă pentru președinte care a trebuit să îşi schimbe poziţia în urma valului uriaş de critici.

În cursul campaniei electorale, prezidențiale, Donald Trump a descris imigranții mexicani ca fiind „violatori” și „criminali” spunând că musulmanii ar trebui să fie interzişi în SUA. În decembrie 2015, el a cerut „Arestarea tuturor musulmanilor care intră pe teritoriul SUA”.

Citeste si  Cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin împotriva coronavirusului şi modul în care abordarea preşedintelui Donald Trump, America First, încetineşte efortul global

La scurt timp după introducerea primei interdicții, el a declarat că refugiații creștini vor primi, totuşi, prioritate. Ulterior Trump a numit aceasta a doua decizie drept „o versiune corectă din punct de vedere politic”. Administrația Trump a susținut că includerea ulterioară a Coreei de Nord și a Venezuelei a arătat limpede că măsură nu era îndreptată împotriva musulmanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here