Curtea Europeană de Justiție dă dreptate debitorilor în scandalul creditelor în franci elvețieni. Contractele pot fi anulate dacă au clauze abuzive

0
825

O decizie importantă a fost luată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru cei care au luat credite în franci elveţieni.

Pornind de la un caz din Polonia, judecătorii au hotărât că împrumutaţii pot cere anularea contractelor de credit, care depind de moneda elveţiană şi care conţin clauze abuzive. Decizia poate fi invocată şi în instanţele din România, în situaţia în care există contracte similare cu cele din Polonia.

Decizia judecătorilor europeni a plecat de la cazul a doi polonezi care, în 2008, au luat un împrumut ipotecar în moneda poloneză, cu rate calculate însă în franci elveţieni. Datornicii au reclamat că modul de calcul este abuziv, iar judecătorii au decis să elimine clauzele din contractul de credit.

Hotărârea face că polonezii nemulţumiţi să poată obţine anularea contractelor încheiate în moneda străină. Iar ecouri ar putea fi şi în România, unde mulţi români au ajuns să fie împovăraţi de ratele în franci, spune avocatul Adrian Cuculis.

Adrian Cuculis:

„De azi înainte românii vor putea să ceară instanţelor de judecată anularea acelui contract, în condiţiile în care instanţa de judecată va considera că metoda de calcul al cursului valutar este una ilegală. Mulţi dintre cei care au luat aceste contracte în franci elveţieni până în momentul de faţă nu doar că au plătit creditul, ci chiar mai mult poate chiar de două ori.”

Curtea Constiutională ar putea da o decizie importantă şi în România pentru creditele în franci elveţieni. Legea darii în plată, care îi ajută pe cei care au luat credite în moneda elveţiană, dar nu le mai pot restitui din cauza exploziei cursului valutar, a fost contestată după ce a fost modificată.

Curtea Constituţională va dezbate săptămâna viitoare modificările aduse legii dării în plată. Aceste schimbări ar face ca un datornic să poată să închidă mai uşor creditul, dacă cedează băncii locuinţa. Prevederile se referă la situaţia de impreviziune – de exemplu, dacă un datornic plăteşte creditul într-o monedă care s-a apreciat cu peste 20% faţă de nivelul care era la momentul încheierii contractului de împrumut. Iată ce spun reprezentanţii asociaţiei ″Credere″, care îi ajută pe clienţii băncilor.

Dorin Tănase, Asociația Credere:

„Sunt instanțe în care, dintre sute de dosare pe care le au consumatorii pe darea în plată, nici măcar unul nu este câştigat de către consumatori – este de neînţeles pentru că avem decizii ale Curţii Constituţionale, care spun în mod clar că atunci când vorbim despre credite în franci elveţieni dublarea cursului poate, într-adevăr, să reprezinte un risc supra-adaugat şi atunci instanţa să procedeze la readaptarea contractului de credit sau la darea în plată şi radierea datoriei.″

Potrivit estimărilor asociaţiei, în România sunt 40.000 de oameni care încă plătesc credite în franci elveţieni, la diferite instituţii financiare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here