Curtea de Conturi a blocat sistemul de creditare

0
3092
Curtea de Conturi
Sistemul de credite subvenţionate cu componentă de economisire pe termen lung pentru locuinţe, practicat de BCR BpL şi Raiffeisen – Banca pentru Locuinţe este în prezent blocat, după un control al Curţii de Conturi.
Controlul Curții de Comturi a constatat „acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice – copii minori care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire – creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”. BCR BpL şi Raiffeisen – Banca pentru Locuinţe în cauză au invocat legislaţia din domeniu, respectiv OUG 99/ 2006, care arată că nu este precizată vârsta beneficiarului: „fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire şi creditare în domeniul locativ”.
Nu exista restricții

Practica europeană arată că în sistemul Bauspar, minorii şi vârstnicii pot încheia contracte de economisire- creditare, fără nicio restricţie. „Din momentul în care copilul se naşte şi primeşte un cod numeric personal el poate deveni client al sistemului Bauspar”, spune Jiri Plisek, CEO Stavebni Sporitelna Ceske, una dintre cele mai mari bănci de economisire- creditare din Cehia.

La 10 ani de la demararea acestui program, după ce statul a acordat subvenţii de 822 milioane de lei, starea locativă a românilor este tot în regim de avarie. Din cele peste 890.000 de contracte de economisire – creditare încheiate de BCR BpL şi Raiffeisen – Banca pentru Locuinţe în perioada 2005 – 2014, doar 8.100 au fost contracte efective de creditare. Potrivit Strategiei Naţionale a Locuirii, 40% din gospodăriile românilor necesită reparaţii, mai mult de jumătate dintre acestea fiind urgente, iar potrivit unei cercetări BCR – Banca pentru Locuinţe, „volumul creditelor ipotecare a rămas în urmă faţă de ţările europene, astfel încât în Cehia şi Slovacia se înregistrează de şase ori mai multe credite ipotecare pentru o persoană decât la noi”. Banca Mondială a susţinut, în cadrul aceluiaşi document strategic, că subvenţia n-ar fi bine direcţionată, doar 5% din creditele acordate fiind folosite pentru locuinţe, recomandând băncilor să acorde şi asistenţă posibililor beneficiari.

Bunicii economisesc pentru nepoti

În Cehia, care a avut în proximitate modelul Germaniei şi al Austriei, este deja o tradiţie ca bunicii să economisească prin Bauspar pentru nepoţii lor. ”În mod curent, băncile pentru locuinţe din Germania, de exemplu, unde există o populaţie de 80 milioane, gestionează aproximativ 30 milioane de contracte Bauspar cu o valoare de aproximativ 865 miliarde euro, având o cotă de piaţă de 19,5%. Fondurile Bauspar sunt a treia cea mai importantă sursă de finanţare pentru locuinţe din Germania. Începând din 1984, în Germania din fondurile Bauspar au fost construite mai mult de 13 milioane de locuinţe. În Austria, cinci din zece austrieci deţin un contract de tip Bauspar, iar în Republica Cehă, patru din zece”, spune Andreas J.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here