Cursul leu/euro va fi peste 6 luni 4,6999. În principalele orașe piața imobiliară e supraevaluată, spune unul din doi analiști CFA  

0
1189

Lunar, CFA România publică Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a cărui valoare în septembrie a crescut față de luna anterioară cu 0,5 puncte până la valoarea de 50,5 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 5,1 puncte).

Aproape jumătate din analiștii CFA România se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor de afaceri în următoarele 12 luni, în timp ce cealată jumătate estimează că acestea vor rămâne la fel, se arată în sondajul dat publicității marți. Potrivit documentului, trei sferturi dintre cei mai titrați analiști sunt de părere că ROBOR 3M va crește și doar 2% se așteaptă la un recul al acestuia în următorul an. De asemenea, aproape 80% văd leul depreciat în fața de euro în următorul an, iar 46% se așteaptă la creșterea inflației. Întrebați despre prețurile din zona imobiliarelor, jumătate dintre analiștii CFA sunt de părere că în principalele orașe acestea sunt supraevaluate.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6999, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2019/septembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,49%.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,67%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,65%.

Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioara cu 2,6 puncte, până la valoarea de 62,2 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 1,8 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 2,0 puncte până la valoarea de 44,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 8,5 puncte).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here