Cum se va asigura finanțarea necesară achiziționării Cumințeniei Pământului

0
1611
Cumințeniei Pământulu

În urma materialelor apărute recent în presă referitoare la faptul că nu se pot aloca fonduri de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Culturii pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, Ministerul Finanţelor Publice vine cu precizări.

Iată comunicatul Ministerului Finanţelor Publice cu privire la achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși:

În categoria Tezaur

Conform Legii finanţelor publice, banii se alocă printr-un cadru legislativ. La această rectificare bugetară nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziţionării Cuminţeniei Pământului. Fondurile de la bugetul de stat se alocă în bugetele ministerelor numai dacă există un temei legal, adică o ordonanţă sau o lege care să prevadă o anume cheltuială. Prin urmare, pentru a aloca o sumă în bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptată Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur.

Din fondurile de rezervă

Dacă ulterior aprobării legilor bugetare anuale, precum şi a rectificărilor acestora se adoptă reglementări noi, în temeiul art. 30 din Legea finanţelor publice, sumele necesare implementării actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziţia Guvernului.Curtea Constituţională a decis în repetate rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la Camera decizională, Guvernul nu mai poate folosi modalităţi extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea procesului legislativ.

Aprobat deja de Senat

În prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, prin care se creează cadrul legislativ pentru ca Guvernul să asigure finanţarea achiziţionării operei de artă. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat şi se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) şi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, urmează etapa finală: votul în plen.

Pentru că proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află în acest stadiu, s-a stabilit ca Ministerul Culturii să elaboreze amendamente pe care să le aprobe Guvernul şi, ulterior, să le înainteze Camerei Deputaţilor. Acest fapt s-a întâmplat săptămâna trecută. Totodată, i-a fost adresată Camerei Deputaţilor o solicitare în vederea adoptării cu celeritate a legii, având în vedere noul termen agreat cu proprietarii operei de artă, 20.12.2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here