Cum scapă de datorii românii care nu mai pot plăti ratele la maşinile cumpărate în leasing

0
1460

Cei care au cumpărat maşini în leasing şi nu mai pot plăti ratele nu vor mai fi executaţi silit la fel de uşor că acum iar dacă predau maşina de bună voie vor putea să-şi caute singuri cumpărători pentru ea.

Asta prevede proiectul de lege care urmează să intre la vot în plenul Senatului după care va fi transmis Camerei Deputaţilor.

Firmele de leasing critică însă iniţiativa. Firmele de leasing vând maşinile recuperate de la rău-platnici, dar aceştia tot rămân datori. Iniţiatorul proiectului de lege vrea să îi dea şansa fostului utilizator să găsească el însuşi un cumpărător.

Daniel Zamfir, senator: ”În situaţia în care utilizatorul unui bun achiziţionat în leasing nu plăteşte 3 luni de zile consecutive rata el va fi deposedat de bunul respectiv şi are la dispoziţie 30 de zile să îl valorifice. Din suma obţinută în urma valorificării va trebui să copere suma restantă la societatea de leasing. Dacă din respectiva valorificare nu obţine suma necesară, va trebui din resurse proprii să completeze suma până la concurenţă datoriei către societatea de leasing.”

Adriana Ahciarliu, consultant: “Domnul senator nu şi-a pus problema că de fapt acel bun este purtător de taxe? Cu cât acel bun rămâne într-o stare incertă cu atât el generează costuri.”

Proiectul, în formă finală în care a fost aprobat de comisiile Senatului, prevede şi faptul că în cazul consumatorilor, contractele de leasing nu sunt titluri executorii.

Daniel Zamfir, senator: “Am stabilit foarte clar că acest titlu executoriu să fie certificat de un judecător, un judecător să stabilească dacă acea creanţă este certa şi atunci, sigur că da, se poate institui oricând titlu executoriu. Acel bun este al societăţii de leasing, utilizatorul doar îl foloseşte.”

Melania Hancila, director executiv ALB: „Compania de leasing trebuie să merga în instanţă să obţină titlu executoriu şi această etapă poate dura 3-4 ani. La sfârşitul acestei perioade când recuperezi bunul de fapt acesta nu mai valorează aproape nimic.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here