Cum s-a descotorosit Liviu Dragnea de firmele si asociatii ce l-au propulsat in lumea afacerilor, pentru a face loc viitorului luminos din politica

0
2284

Romania, lumea afaceristilor caliti de perioada nouazecista, cei care au inceput sa alerge dupa bani cu Dacia sau Aro, cei care au fost pusi pe facut bani inca de atunci, a fost contextul perfect in care aceiasi oameni au ajuns sa o si conduca. Acest context a fost favorabil si pentru Liviu Dragnea, care „s-a descurcat” sa faca primii bani, pana a juns in politica, pentru a face mai multi, si mai multi, cat mai multi.

La inceputul lui ´90, Liviu Dragnea era proprietarul a trei firme private, prin intermediul carora a desfasurat primele sale afaceri.

Totul a inceput pentru Liviu Dragnea cand si-a deschis o cârciumă în satul soției, exitanzandu-se, apoi, si in alte sate din jur. Acestea erau, de fapt, birturi improvizate in casele satenilor, unde chiar Dragnea vindea bere la halba. Incet, a ajuns sa preia de la stat un hotel si mai multe restaurante, in locatie de gestiune. Ulterior, a devenit proprietarul lor. In aceasta perioada, domnul Dragnea a castigat mai mult decat putem sa ne inchipuim- totul cu o ascensiune ametitoare: in doar cativa ani, a ajuns de la functia de carciumar, la prefectul judetului Teleorman, facandu-si apoi loc la cele mai importante mese din politica romaneasca.

O Dacie pe care a cumparat-o de la o minora care o castigase la loz în plic și un ARO asamblat din bucăți

Mobila si o Dacie roșie, pe care a cumparat-o de la o minora care o castigase la loz în plic- cu aceasta „avere”a intrat Dragnea in lumea afacerilor si pe care a declarat-o la Registrul Comertului Olt. Pe atunci, era august 1990, iar personajul nostru avea 27 de ani.

Dragnea „s-a maritat” de dragul Bombonicai

In 1987, Revolutia l-a prins pe omul nostru facand naveta intre Giuvarasti si Corabia, unde lucra ca inginer stagiar. Giuvarasti este satul natal al sotiei Bombonica si se pare ca acolo a decis sa ramana, facand nunta un an mai tarziu.

Locatarii Givarastiului isi amintesc de Dragnea ca fiind un baiat tanar, mereu murdar de vaselina, reparandu-si Aro cu care ducea marfa taranilor la targuri din toata tara. Se pare ca aceasta a doua masina nu apare declarata la Registrul Comertului-poate din cauza statutului incert, din punct de vedere legal. Chiar Liviu Dragnea a declarat acum doi ani ca acel Aro si-l facuse singur, „din bucati, piesa cu piesa”.

Dragnea si Bachus, secretele succesului

Pe data de 14 august 1990, Dragnea isi deschide „Asociația cu scop lucrativ Bachus”, privată, cu principalul obiect de activitate „prepararea și desfacerea de cafea, băuturi alcoolice și răcoritoare“. Ca sa mearga treaba bine si avand „tintita locatia cea mai buna”, Dragnea se asociază cu Petcu Vasilică, din Giuvărăști, a cărui mătușă avea o casă aflată chiar în centrul comunei. Aici, cei doi asociati deschid Bachus-ul, un bar in care chiar Dragnea vindea bere la halba, coniac si alte bauturi. Tanarul Dragnea a facut si sacrificii pentru aceasta afacere, renuntand si la zile libere, uitand si de sarbatori. Tot la Registrul Comertului, Dragnea apare in a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie 1990, cumparandu-si un televizor Telecolor cu pretul de 25.000 de lei, achitat cu banii jos-totul pentru bar.

Se pare ca ideea a fost profitabila. Dupa doar 6 luni de Bachus, Dragnea merge si depune niste bani la CEC: 633 de bancnote a cate 100 de lei fiecare.

Com Orizont SRL

Cu banii pusi la CEC si profitabilitatea continua a barului, Dragnea si Petcu au transformat, in 1991, „Asociația cu scop lucrativ Bachus” într-o societate cu răspundere limitată: Com Orizont SRL. Aici, orizontul s-a extins considerabil: comert cu tigari, piese auto si jucarii, import-export…putem considera ca…de toate.

O noua carciuma in statia de autobuz

Se pare ca setea giuvarastenilor era prea mare pentru o singura carciuma, asa ca Dragnea a luat atitudine: a inchiriat de la Consiliul Local, Statia Auto Giuvarasti, de 19 metri patrati. Pentru aceasta, cei doi plateau o chirie lunara de 4.750 de lei. Asa au ramas satenii din Giuvarasti fara statie de autobuz, dar au primit in schimb o carciuma noua unde se pot delecta cu diverse bauturi dupa o zi istovitoare de lucru. Statia, fiind, de fapt, o ghereta, Dragnea si Petcu o imprejumiesc cu pereti de sticla, astfel, carciuma capatandu-si titulatura „La geamuri multe”.

Se pare ca vara a fost lunga si calduroasa.  Liviu Dragnea si Petcu Vasilica au facut destul profit astfel incat sa isi extinda si mai mult obiectul de activitate in oboare, piete, targuri sau comert ambulant.

A treia chirie, al treilea bar

Pe data de 27 octombrie 1992, cei doi deschid al treilea bar intr-un sat vecin, Izbiceni. Aici platesc o chirie de 3.000 de lei pentru 50 de metri patrati, situati „intre casa si gard”.

 „Liviu Dragnea a făcut primul bar de la noi din comună și aici s-a vândut prima dată bere la halbă. Era omor! Împrejmuise cu placaj, amenajase frumos. Vindea și bere, vindea și coniac, băutură…”.

Dupa doar doua saptamani, Com Orizont SRL inchiriaza inca o cladire din satul Pleasov (la 10 km de Giuvarasti). Pentru a deschide al patrulea bar, cei doi evacueaza Cooperativa de consum.

Liga I a afaceristilor

La 30 de ani, Dragnea era deja un patron cu afaceri extinse in satele de la granita judetului Teleorman cu Olt. In acest timp, a invatat multe lucruri, printre care si faptul ca statul era intr-o degringolada reala, din care puteai obtine mai mult decat cateva statii de autobuz sau camere din casele locatarilor.

Canalizat pe aceste idei, Dragnea isi incepe calatoria spre Turnu Magurele, cu scopul precis de a-si cauta un alt asociat, de aceasta data cu mult mai multa putere de influenta. Reuseste sa il convinga pe Florin Mindroc, un fost coleg de facultate, afacerist in Bucuresti, sa colaboreze si sa se extinda in orasul danubian.

Cu cateva zile inainte de Craciun, in 1992, Dragnea si noul sau asociat  preiau, la egalitate, firma Dacorom SRL, detinuta de doi oameni din Turnu Magurele. Aceasta firma implica un bar numit „La Groapa”, fiind localizat la subsolul unei cladiri. Cu toate acestea, evenimentele viitoare ne demonstreaza ca pe cei doi protagonisti nu ii mai ineteresau activitati de acest gen. In acea perioada, procedurile de infiintare a unei firme erau greoaie, iar cei doi aveau nevoie urgenta de una, pentru afaceri…urgente: statul tocmai urma sa dea spre inchiriere numeroase structuri comerciale din Teleorman.

In acest fel, dupa doar cateva saptamani de cand au cumparat firma, Dragnea și Mîndroc prin Dacorom SRL, se puteau bucura de gestiunea celor mai importante unitati de comert din zona (chiar daca, pana atunci, firma tocmai cumparata de ei nu avusese nicio legatura cu ce se petrecea in prezent):  SC Turris SA Turnu Măgurele și SC Vedea SA Teleorman (ambele societăți cu capital de stat) cedează, către firma lui Liviu Dragnea, Restaurantul Modern, Hanul Diligenței și Hotelul Turris din centrul orașului Turnu Măgurele.

Dragnea stie sa renunte la lucrurile inutile pentru a merge mai departe

In tot acest timp, Dragnea face in asa fel incat sa amestece si firmele si asociatii pentru ca tot controlul sa ramana la el. Inchide firma initiala Com Orizont si muta toate magazinele de la inceputul carieri sale pe Firma Dacorom- aceasta reprezentand o modalitate prin care isi incheie colaborarea cu primul sau aliat, Petcu Vasilica. Contactat, omul refuza sa vorbeasca despre acele vremuri. Desi la inceput s-a aratat deschis catre comunicare, cand a auzit de Liviu Dragnea si-a schimbat total atitudinea: „N-am timp și nici nu-mi place să discut despre lucrurile astea. Eu sunt țăran, am solar și sunt ocupat”.

Scapat de Petcu Vasilica, Dragnea incepe procesul de „descotorosire” de Maindroc. Cu acest scop isi deschide singur o firma, Stefimar SRL, unde incepe sa mute, treptat, magazinele detinute de Dacorom SRL. Surse apropiate anutrajului celor doi din acea vreme sustin ca atunci au inceput sa apara certurile, ajungandu-se la finalul bine intuit: Mindorc renunta la avere si Dragnea ramane cu tot.

„Eu și Liviu Dragnea am fost prieteni încă din facultate, dar acum nu mai avem niciun fel de relație. Sunt multe lucruri pe care numai eu le știu, dar e o situație în care nu pot să vorbesc. Încă mai am anumite activități pe Teleorman și nu mi-ar face bine”, este declaratia lui Mindroc, despre relatia sa actuala cu Liviu Dragnea.

Trebuie sa recunoastem, Dragnea a avut abilitatile necesare pentru a se descurca in perioada, atat de tulbure, a anilor ´90, reusind in doar cativa ani sa ajunga de la tanarul cu ARO facut din bucati, la unul dintre cei mai influenti oameni din judet. Si cum traseul cel mai abordat in astfel de circumstante este sa se ajunga in politica, il vedem pe Liviu Dragnea sponsor in campanii electorale apoi intrat in politica. Cu toate acestea, nu a renuntat la afaceri, ci le-a trecut pe numele apropiatilor sai. Astfel, Restaurantul Modern, Hanul Diligenței și Hotelul Turris pe care le obtinuse in locatie de gestiune, au ajuns proprietatea apropiatilor lui.

Cele trei firme cu care Dragnea si-a construit drumul spre succes au fost radiate in anul 2000, atunci cand devenise presedintele Consiliului Judetean. Toate aceste lucruri trebuiesc bine ascunse, pentru a lasa loc unui viitor luminos, demn de un conducator al statului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here