Cum justifică autoritățile ca statul va reține un comision de 0,5% din fondurile transmise la Pilonul II de pensii

0
1097

Potrivit noii legi a pensiilor, statul va reține un comision de 0,5% din fondurile transmise la Pilonul II de pensii, însă Olguța Vasilescu – ministrul Muncii – a afirmat că este ”normal” ca statul să rețină aceste sume de bani deoarece Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) ”face toată operaţiunea”.

Articolul 18 din proiectul de lege, menționează:

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:

a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;

b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale;

c) comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare’.

Articolul 19 arată și cât este acest comision:

Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat’

Din salariile românilor se rețin în acest moment 25% pentru pensii și 10% pentru sistemul de sănătate.

Din procentul de 25% pentru pensii, un procent de 3,75% se duce la fondurile de pensii de la Pilonul II, iar din acest procent, fondurile au la rândul lor o serie de comisioane care însumează 2,5%. Ei bine, din acești 2,5% statul va reține 0,5%.

“Este singura modificare care vizează Pilonul II. Este vorba de procentul de transfer încasat de firmele care administrează Pilonul II de pensii, de 2,5%. În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred că este normal să ia măcar 0,5% din acest procent. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur şi simplu acest procent se ia din commission”, a spus Vasilescu, ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here