Cum cultivă Federația de Natație fenomenul David Popovici? Desființează probele unde acesta a performat

0
1874

Performanțele uluitoare ale tânărului David Popovici la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma au dat naștere unei noi vedete în sportul românesc și au generat așteptări foarte mari pentru Jocurile Olimpice care stau să înceapă. După trei medalii de aur și una de argint precum și trei recordul mondiale la juniori, David Popovici a ținut să spună, la întoarcerea în România, că este un băiat care înoată repede, care are niște antrenori foarte buni, niște părinți foarte buni și niște oameni genial care îl susțin. Din afirmația sa reiese că dispune în țară de toate condițiile de pregătire, că are parte de un staf extraordinar și că toate merg ca unse. Evident, sunt declarații de bun simț ale unui copil care dovedește că este bine crescut.

Să vedem însă dacă Federația Română de Natație chiar oferă cele mai bune condiții de pregătire și de performanță. Începând de miercuri se vor desfășura la București Campionatele Naționale de Cadeți, adică pentru copiii care au vârste între 12 și 14 ani, acea categorie de vârstă premergătoare celei în care activează acum David Popovici. Ce observăm, conform programului afișat de federație? Că vor fi doar șase probe de concurs. Spre comparație, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, natația va avea 18 probe. Ceea ce frapează foarte mult la apropiatele campionate naționale de cadeți de la București este că lipsesc trei probe la care David Popovici, cadet până acum doi-trei ani, a obținut medalii la Roma, și anume 50 de metri liber, 200 de metri liber și ștafeta de 4X100 de metri liber (la primele două a luat aur, la cea de-a treia argint).

Probe puține la naționale

La naționalele de cadeți vor fi exista doar probele de 100 de metri liber, 100 de metri fluture, 100 de metri bras, 100 de metri spate, 200 de metri mixt și 400 de metri liber. Atât! Cu cine se vor mai fotografia actualii federali dacă îngrădesc numărul de probe?  Acum au parte de un fenomen, David Popovici, o stea în devenire. Însă un viitor David Popovici va fi mai puțin norocos pentru că nu poate concura la 50 de metri, 200 de metri și la ștafetă. Să nu mai vorbim de faptul că pentru distanțele mai lungi, precum cele 800 de metri și de 1.500 de metri, nu există pentru federali. Aici nu avem nevoie de un alt David Popovici. Cum nu avem nevoie nici la probele de 200 de metri liber, 200 de metri bras, 200 de metri fluture, de 200 de metri spate, de 400 de metri mixt sau la cele de ștafetă 4X200 metri liber sau 4X100 de metri mixt.

Lenea bântuie printre federali

O explicație a absenței multora dintre probele olimpice ale natației la Campionatele Naționale de Cadeți ar fi pandemia și lipsa de pregătire a micuților sportivi. Astfel că federalii au preferat să organizeze numai șapte din cele 18 probe olimpice, ca să fie muncă mai puțină. Doar că pandemia n-a fost motiv de reducere a probelor în alte state. De exemplu, în Elveția cadeții au concurat la toate cele 18 probe olimpice, la fel în Bulgaria, Austria, Serbia și majoritatea țărilor europene. La fel și în Ungaria… Și ne întrebăm de ce oare alții au rezultate mai bune, în special Ungaria, țară care a făcut din natație o prioritate națională. Noi în schimb, așteptăm să ne cadă din cer câte o Diana Mocanu, o Camelia Potec sau un David Popovici. Dar le retezăm acestora și posibilitatea să concureze la cât mai multe probe.

Un înotător foarte rapid

Noua stea, David Popovici, a crescut speranțele românilor în obținerea de medalii la Tokyo. De altfel, timpii realizați de el la Roma sunt superiori chiar și seniorilor. Cunoscători ai disciplinei susțin că David Popovici este cel mai rapid înotător. De exemplu, actualul deținător al recordului mondial la 200 de metri liber, neamțul Paul Biedermann, nu avea la 16 ani timpii pe care azi îi scoate Popovici.

Când lumea tinde să intre în normal în ceea ce privește prezența pe stadioane și sălile în care se desfășoară competiții sportive, la noi este încă greu de înțeles de ce unele federații se încăpățânează să nu primească spectatori la competiții majore.

În urmă cu nici două săptămâni, în același complex sportiv, la meciul de fotbal Franța-Elveția au asistat peste 25.000 de spectatori, iar Federația Română de Fotbal a publicat faptul că nu a fost nici un îmbolnăvit de Covid în urma meciului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here