Cum colonia Canada a fost dezvoltată de metropola Londra

0
1809
Cum colonia Canada a fost dezvoltată de metropola Londra

“În secolul al XIX-lea lemnul a reprezentat cea mai importantă marfă de export a Canadei. Datorită cererii tot mai mari din Europa comerțul cu lemn a adus investiții și imigranți în estul Canadei, consolidând dezvoltarea economică și transformând regiunea mult mai profund decât o făcuse până atunci pescuitul și comerțul cu blănuri…

Industria lemnului s-a dezvoltat rapid pentru a răspunde cererii enorme din Marea Britanie, care se afla în război cu Franța lui Napoleon și era în plin proces de industrializare. În 1806, în încercarea de a sugruma economia britanică, Napoleon a instituit blocada continentală, care le-a interzis porturilor europene să mai primească nave britanice. Deoarece țările baltice, sursa tradițională de lemn a Marii Britanii, au devenit inaccesibile, blocada a sprijinit practic industria nord-americană. În medie, importurile de lemn din colonii s-au cifrat la 13500 metri cubi pe an, între 1802 și 1805, crescând ulterior: în 1807 Marea Britanie importa 40 000 de metri cubi, în 1809 a ajuns la 135 000. În 1840 importurile s-au ridicat la peste 750 000 metri cubi; în anul 1846 au ajuns la peste 1,1 milioane metri cubi.” (Canadian Encyclopedia)

Și mai interesant este faptul următor: reorientarea economiei britanice către importurile de lemn din Canada presupunea investiții străine considerabile, investiții pe care bancherii londonezi nu și le-au asumat decât în schimbul promisiunii că, după terminarea războiului cu Napoleon, statul britanic va continua să pună taxe la importul de lemn din regiunea baltică. Cu alte cuvinte, bancherii au cerut ca Marea Britanie să-și tragă singură un glonț în picior; după ce a suferit de pe urma blocadei lui Napoleon, trebuia ea însăși să nu permite lemnului ieftin din nordul Europei să invadeze piața. Altminteri importurile de lemn din Canada ar fi încetat iar bancherii ar fi rămas cu investițiile neamortizate.

Taxele vamale la importul de lemn european au fost reduse lent și au fost eliminate abia în 1860. În tot acest interval de timp s-a produs un export de avuție, dinspre Marea Britanie către Canada. Britanicii au subvenționat practic industria canadiană. Cine a spus că e rău să fii colonie?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here