Cum a cheltuit la Harrods, în Londra, soţia unui bancher azer, arestat pentru fraude financiare, o nimica toată… 16 MILIOANE DE LIRE STERLINE!

0
1755
Foto BBC: Zamira Hajiyeva

Zamira Shirali qizi Hajiyeva, născută la 18 iulie 1963, în Azerbaidjan, este rezidentă în Regatul Unit al Marii Britanii şi căsătorită cu Jahangir Hajiyev, fostul președinte al Băncii Internaționale a Azerbaidjanului, în prezent, închis pentru fraude financiare de peste 2,2 miliarde de lire sterline.

În anul 2018, Zamira Hajiyeva a devenit beneficiara unei averi uriaşe şi inexplicabile, pentru autorităţilor anticorupţie britanice. În instanță a fost dezvăluit faptul că aceasta a cheltuit exorbitanta sumă de 16,3 milioane de lire sterline numai în celebrul magazin Harrods, din Londra, la care a adăugat alte câteva „mici achiziții” în valoare de peste un milion de lire sterline, depăşind, conform autorităților britanice, cu mult salariul oficial al soțului. La data de 30 octombrie 2018, Zamira Hajiyeva a fost arestată de poliția britanică care a acționat în baza unei cereri de extrădare primită din partea guvernului azer.

Documente din cadrul anchetei, dezvăluite de BBC, au relevat modul în care Zamira Hajiyeva a reușit să cheltuiască, în Harrods, 16 milioane de lire sterline, fără a ridica suspiciuni, folosind nu mai puţin de 54 de carduri de credit, majoritatea emise de banca al cărui preşedinte fusese soțului ei, timp de zece ani.

Acum, dacă nu va reuși să explice sursa averii sale în faţa Înaltei Curţi, doamna Hajiyeva riscă să-și piardă casa în valoare de aproape 15 milioane de lire sterline, situată în vecinătatea aceluiaşi magazin Harrods, plus un teren de golf aflat în Berkshire, în valoare de câteva milioane de euro.

În prezent, Jahangir Hajiyev, soțul doamnei, execută în Azerbaijan o sentinţă de condamnare la 15 ani de închisoare pentru fraudele financiare, uriaşe, comise.

Anul trecut, BBC și partenerii săi din mass-media au câștigat o bătălie legală după ce Înalta Curte a dispus să fie făcut public modul în care, Zamira Hajiyeva a devenit atât de inexplicabil de bogată, în pofida faptului că nu avea alte venituri in afara dobânzilor încasate de la obligațiunile guvernamentale, pe care le-a achiziţionat la sosirea în Marea Britanie. Dacă nu va putea să explice sursa banilor, riscă să piardă tot.

Documentele din cadrul anchetei, întreprinse de Agenția Naționala pentru Criminalitate Organizată, dezvăluie o situaţie minuțioasă privind cheltuielile zilnice ale doamnei Hajiyeva și aranjamentele complexe, de proprietate, efectuate şi în afara teritoriului Marii Britanii.

Unul dintre documentele cheie aflate la dosar este o declarație, care are 93 de pagini, despre schema de carduri de loialitate a magazinului Harrods. În realitate, aceasta reprezintă o înregistrare a extraordinarei sale liste de cumpărături.

Cheltuieli cu toptanul… Pentru că putea şi avea de unde…

Cheltuielile au început la scurt timp după ce s-a stabilit în Marea Britanie. Cu un an înainte de acest moment, Zamira Hajiyeva fusese răpită, în luna februarie a anului 2005. A fost eliberată, în martie, acelaşi an, în urma unei acţiuni întreprinse de poliţia din Azerbaidjan sub numele de cod Centura Neagră. Răpitorii s-au dovedit a fi ofiţerul de poliţie Haji Mammadov, Şef operaţiuni în cadrul Ministerului de Interne din Azerbaijan şi bodyguard-ul acestuia. În timpul procesului care a urmat, Haji Mammadov a declarat că ar fi acţionat la ordinul lui Zakir Nasirov, Şef al Departamentului de Investigaţii Criminale din cadrul Ministerului de Interne din Azerbaijan. În timpul operaţiunii de eliberare a doamnei Hajiyeva s-au tras focuri de armă şi cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa.

Începutul cheltuielilor, pe pământ britanic, a fost unul modest. A cheltuit 842 de lire pentru cărţi, pentru copii şi 140 de lire pentru un parfum.

Înainte de sfârșitul anului, doamna Hajiyeva descoperă standul de bijuterii Cartier, care urma să devină una dintre locațiile sale preferate. Acolo prima cheltuială înregistrata a fost de 181 de lire sterline.

Mai târziu a cheltuit 1.600 de lire sterline pentru haine de designer, Miu Miu și încă 1.539 lire sterline pentru pantofi Salvatore Ferragamo.

În martie 2007, s-a întors la Miu Miu și a cheltuit 10.616 de lire sterline de pe unul dintre cele 25 de carduri American Express, pe care le avea în posesie.

Ulterior sumele au început să crească. Apare o plată nespecificată, la Harrods, de peste 66.000 de lire sterline și peste 17.000 de lire sterline pentru produse achiziţionate de la designerul Tom Dixon. Au urmat bijuterii de la Boucheron, în valoare de 3.5 milioane lire sterline şi de la Cartier, în valoare de 1.4 milioane lire sterline, haine de la designer-ul american Dennis Basso, în valoare de 402 mii de lire sterline, alte produse de la Tom Dixon în valoare de 332 mii de lire sterline, parfumuri diverse de la Harrods, în valoare de 160 mii de lire steline.

În după-amiaza zilei de 20 Iunie 2008, Zamira Hajiyeva a plătit 925 de lire sterline pentru şosete şi lenjerie intimă. O oră şi trei minute, mai târziu, face o plată de 433.389,79 lire sterline către Cartier Jewellery. La finalul zilei a plătit 374 lire sterline pentru câteva produse de designer, pentru bărbaţi.

Câteva zile mai târziu s-a întors să cheltuiască 8,387 de lire sterline la standul designer-ului israelian Elie Tahari şi alte 847 de lire sterline pe parfumuri.

Pe 26 Iunie cheltuie 17.000 de lire sterline pentru achiziţia a trei ceasuri de lux.

Cea mai curioasă cheltuială este în valoare de 99.000 lire sterline făcută către boutique-ul exclusiv “Bibbidi Bobbidi Boo”- Disney. Nu este limpede pentru ce a plătit aceşti bani având în vedere că magazinul are un preţ de 1.000 de lire sterline, pe oră, pentru a transforma un copil în prinţ sau prinţesa. Cu toate acestea, resursele se dovedesc a fi inepuizabile… În aceiaşi zi cheltuie pe bijuterii, de la Boucheron, alte 160 mii de lire sterline.

Şi tot aşa, shoping-ul continuă, la greu… Şase sume diferite la Cartier şi Boucheron, cinci sume la designeri de top şi mai multe vizite la cafenelele şi restaurantele Harrods.

Nu toate cheltuielile efectuate erau pentru ea, însăşi… Cumpără şi produse exclusiviste, de lux, pentru bărbaţi. Fiind mamă a trei copii, a cheltuit 250,000 de lire sterline, în sectorul de jucării exclusiviste din magazinul Harrods, jucării pe care nu le poţi găsi, nicăieri, în lume.

Astfel s-a ajuns la totalul de 16.309.077,87 lire sterline, cheltuite numai în magazinul Harrods, între 29 Septembrie 2006 şi 14 Iunie 2016. Aproape 6 milioane de lire sterline, din uriaşa sumă, provin de pe 35 de carduri de credit emise de banca unde soţul sau a fost preşedinte. În total, Zamira Hajiyeva a folosit 54 de carduri de credit!

Oare Harrods, în tot acest timp, nu a avut nicio suspiciune?

În depoziţia susţinută în faţa judecătorului, investigatorul financiar NCA, Nicola Bartlett a susţinut că „sumele pe care doamna Hajiyeva le-a cheltuit au fost semnificative în contextul în care acestea provin în urma abuzului de putere de care soţul domniei sale a fost găsit vinovat în perioada în care a ocupat postul de preşedinte al Băncii Internaţionale a Azerbaijanului, cardurile de credit folosite nefiind niciodată plătite”.

A ridicat acest lucru vreun semnal de alarmă responsabililor Harrods? Au avut ei vreo suspiciune?

Într-o declaraţie susţinută la BBC, purtătorul de cuvânt al magazinului Herrods a spus: „Oferim tot suportul nostru investigatorilor şi încercăm să luăm toate măsurile posibile pentru a preveni operaţiunile de spălare a banilor. Pentru Herrods, implementarea şi respectarea celor mai puternice politici de combatere a spălării banilor reprezintă un principiu fundamental al operațiunilor companiei. Nu există nicio suspiciune că Harrods a funcționat în alt mod decât respectând deplin cele mai înalte standarde de reglementare și de drept”.

Foto BBC: Imobilul Knightsbridge

Dar investigaţia NCA nu se opreşte doar la cheltuielile făcute de doamna Hajiyeva la Herrods. Aceasta a fost extinsă şi asupra provenienţei imobilului în care locuieşte şi a terenului de golf din Berkshire. Şi acestea ar putea fi pierdute dacă nu va reuşi să dovedească modul în care a devenit atât de bogată într-un timp aşa de scurt.

În depoziţia dată în faţa curţii, investigatorul Nicola Batlett a spus: “Modul în care aceste proprietăţi au fost obţinute, prin operaţiuni complexe, indirecte, arată caracterul obscur al acţiunilor doamnei Hajiyeva.”

Imobilul Knightsbridge, în care locuieşte Zamira Hajiyeva a fost cumpărat în luna decembrie a anului 2009 de compania Vicksburg Global Inc pentru suma de 11.5 milioane de lire sterline. Documentele NCA arată legătura dintre această companie cu sediul în Insulele Virgine şi doamna Hajiyeva. Directorul companiei este un cetăţean azer pe numele sau Elmar Baghirzade. Acesta a fost, de asemenea, directorul unei companii înregistrate în Marea Britanie, numită Berkeley Business Ltd, care a cumpărat afacerea Gulfstream Jet pentru o sumă mai mare de 33 milioane de lire sterline.

Conform legii britanice, companiile trebuie să declare cine deţine “controlul semnificativ”, aceasta însemnând indicarea precisă a persoanei care deţine mai mult de un sfert din acţiuni. În cadrul Berkeley Business Ltd, cel care deţine “controlul semnificativ” este soţul doamnei Hajiyeva, Jahangir.

De asemenea, NCA a făcut legătura între compania Vicksburg Global Inc. şi cuplul azer găsind, în cursul investigaţiilor, aplicaţiile pentru viză în Insulele Virgine, făcute de doamna Hajiyeva. De asemenea, aceasta a declarat la Administraţia Clădirilor că este proprietara companiei care deţine casa în care locuieşte.

Descâlcirea iţelor proprietăţii Clubului de Golf, Mill Rige, din Berkshire a fost și mai încurcată.

Documentele instanței arată că Mill Rige este deținut de o companie britanică cu aceleași inițiale – MRGC Ltd. Acesta, la rândul său, este deținută de Natura Ltd, care a fost înființată în Guernsey.

În august 2016, doamna Hajiyeva a fost declarată în documente oficiale ca persoană cu “control semnificativ”asupra MRGC Ltd. dar această transparență a durat doar o zi, pentru ca, ulterior, numele ei a fost eliminat.

“Modalitatea în care proprietatea a fost obținută și tratată ulterior este extrem de neobișnuită, secretă, complexă și, totodată, absentă… Cea mai credibilă explicaţie este că la mijloc este vorba despre operaţiuni specifice spălării banilor”, a declarat NCA, în observațiile depuse la instanța.

“Există motive să credem că ştergerea ulterioară a persoanei cu control semnificativ în cadrul companiei a fost o încercare de a ascunde asocierea acesteia cu proprietatea”.

Pe de altă parte, documentele NCA relevă şi existența altor proprietăți. O altă companie din Insulele Virgine, care are legături cu domnul Hajiyev, a avut în proprietate, la un moment dat, o altă proprietate care a fost vizată de un Ordin de avere inexplicabilă. De asemenea, se crede, de către anchetatori, că cei doi soţi mai dețin o vilă în Sardinia și o proprietate în Azerbaidjan.

Doamna Hajiyeva și fiica ei adultă, Leyla Yuzbashova, au locuit, la un moment dat, într-un apartament în valoare de 3 milioane de lire sterline, care era deținut de o altă companie aflată sub controlul familiei.

Foto BBC: Zamira Hajiyeva

Când a aplicat pentru rezidenţă în Marea Britanie, ca investitor şi om de afaceri bogat, NCA spune că Zamira Hajiyeva nu a furnizat nicio dovadă a vreunui venit independent. În sprijinul cererii sale, ea a cumpărat, în august 2010, obligațiuni guvernamentale ale Regatului Unit în valoare de mai mult de 1 milion de lire sterline. Acest împrumut acordat guvernului a venit de la soțul ei, se arată dosarul aflat la instanță.

Cinci ani mai târziu, soțul ei a asigurat Administraţia Clădirilor, printr-o scrisoare, că “eu, împreună cu soția mea vom dispune de fonduri suficiente”, pentru ca să i se acorde permisiunea de ședere pe durată nedeterminată.

Câteva luni mai târziu, Jahangir Hajiyev a fost arestat, în Azerbaijan şi acuzat de fraudarea bancii pe care a condus-o din postura de preşedinte.

Doamna Hajiyeva a negat în mod repetat că ar fi comis fraude și a depus apel împotriva acțiunii ANC îndreptate împotriva ei. De asemenea, acum luptă şi împotriva cererii de extrădare în Azerbaidjan pentru audiere într-un alt caz aflat pe rolul instanţelor azere.

În faţa instanței britanice, Zamira Hajiyeva a declarat că a fost pusă în imposibilitatea de a se apăra, atât pe sine cât şi pe soțul său, pentru că acesta este arestat și prin urmare, nu este în măsură să furnizeze o descriere detaliată a modului în care a devenit un om de afaceri legitim, de succes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here