Cu mască sau fară mască? În urmă cu 6 ani s-a decis subvenția mascată pentru parcurile eoliene, fotovoltaice şi termocentralele în cogenerare

0
1500

Valoarea unei facturi la energie electrică pentru o gospodărie din România are un adaos de aproximativ 14% , subvenție mascată care reprezintă contribuţii pentru susţinerea industriei eoliene, fotovoltaice şi a termocentralelor care produc electricitate în cogenerare.

O subvenţie pe care toţi consumatorii de energie din România, nu numai cei rezidenţiali, o plătesc lună de lună, pentru ca administratorii parcurilor eoliene, fotovoltaice şi ai termocentralelor în cogenerare să fie profitabili. Insa, nimeni nu a fost întrebat dacă doreşte să susţină aceste industrii, pur şi simplu, autorităţile au decis, încă din urmă cu şase ani, că toţi românii, clienţi casnici şi firme deopotrivă, trebuie să susţină aceste industrii, în mod direct, prin factura la curent.

Ponderea acestor subvenţii a crescut în mod constant în decursul anilor, astfel că, de la 4-5% componentă procentuală în factură, s-a ajuns acum ca aproximativ 14% din factură să reprezinte subvenţiile obligatorii. Ponderea acestor taxe mascate a tot crescut pe măsură ce numărul fermelor eoliene şi fotovoltaice s-a înmulţit şi mai mulţi producători au devenit eligibili pentru a primi bonusul pentru cogenerare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here