Cu bunăvoinţa băncilor, se poate şterge 25% din datoria celor care au împrumutat franci elveţieni

0
2053
franc-elvetian

În 2007, francul elveţian era 1,8 lei. Acum depăşeşte 4 lei.

Avalanşa deciziilor luate de instanţe, prin care băncile fie sunt obligate să recalculeze ratele debitorilor la un curs mult inferior celui actual şi să plătească penalităţi pentru sumele luate abuziv de bănci, încep să producă efecte.

Tot mai multe bănci trimit împrumutaţilor oferte, fie scrise, fie telefonice, prin care-i anunţă că le reduce valoarea pe care o mai au de plătit chiar şi cu 25%.

„Am primit oferta cu reducere de 25%, adică aproape 14.000 CHF şi dobânda de 4.5%pe 5 ani, iar după aceea rata nu creşte foarte mult. Am acceptat. Sunt fericită că am scăpat de aşa povară. Am făcut un calcul: dacă stăteam în continuare nu puteau achita nici strănepoţii mei. Mai presus de toate era şi garantat”, scrie o persoană care s-a împrumutat înainte de criza economico-financiară.

„Eu am trei procese cu Raiffeisen, pe darea în plată, pe executare şi pe conversie. Pe conversie am câştigat parţial, aşteptăm de un an şi ceva motivarea scrisă, pe executare este suspendat, iar pe darea în plată se tot amână pentru înţelegere pe cale amiabilă. M-au sunat de la Raiffeisen că din cei 83.000 CHF, dacă achit acum 43.000 CHF se stinge datoria. Împrumutul a fost de 79.000 CHF, am plătit aproape 10 ani şi mai am 83.000 CHF”, scrie un alt împrumutat.

Recent, Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, a fost admisă ca intervenient, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în procesul RaiffeisenLeaks.

Dosarul deschis de Raiffeisen Bank prin care instituţia de credit a contestat procesul verbal emis de ANPC, solicitând anularea lui, a avut recent termen la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). În baza respectivului proces-verbal, care constată că, în contractele de împrumut, banca are clauze incorecte, ANPC a sancţionat instituţia de credit cu o amendă de 50.000 de lei şi a emis un Ordin prin care s-a dispus încetarea acestor practici.

În acelaşi proces din instanţă, a fost depus raportul de expertiză în cauză. În acest context, pentru ca părţile să ia cunoştinţă de conţinutul raportului şi pentru a formula obiecţiuni, instanţa de judecată a stabilit un nou termen de judecată, pentru 22 februarie 2019, după cum au scris debitorii în franci elveţieni, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF.

În primăvară anului 2006, OTP Bank introducea pe piaţa românească un produs nou: creditele în franci elveţieni.  Ideea a fost preluată cu succes de alte câteva bănci comerciale: Volksbank, Raiffeisen, Banc Post, Millenium, Bancă Românească, Credit Europe Bank, Piraeus.  Creditarea masivă în franci elveţieni s-a încheiat în anul 2008, nu a durat prea mult în timp, însă a avut consecinţe dintre cele mai grave asupra împrumutaţilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here