Cu banii alocaţi creşterii salariilor bugetarilor din ultimii doi ani s-ar fi construit 6 autostrăzi Piteşti – Sibiu

0
1035
autostrazi

Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, consideră că banii folosiţi în ultimii doi ani pentru creşterea salariilor ar fi trebuit utilizaţi mai bine pentru a atrage investiţiile, ceea ce ar fi dus la o creştere economică reală, de pe urma căreia toată lumea ar fi avut de câştigat.

“Autostrada Piteşti – Sibiu costă 1,6 miliarde de euro. Cu majorările salariilor din sectorul public din ultimii doi ani, s-ar fi construit şase autostrăzi, precum cea de la Piteşti la Sibiu. În ultimii doi ani de zile, am sacrificat investiţiile pentru a creşte salariile. În 2017, am consemnat cel mai redus volum al investiţiilor din ultimii zece ani, doar 26 miliarde de lei, mai puţin decât pe vremea tehnocraţilor, în 2016, când cheltuielile de capital au înregistrat 29 miliarde lei. Să nu mai vorbim de valorile înregistrate pe capitolul investiţii în 2015, de 41 miliarde lei, sau 2014, 32 miliarde lei. Lipsa de coerenţă, viziune şi asumare în actul de guvernare se vede cu prisosinţă în rezultatele primelor două luni. Un deficit bugetar de 5,9 miliarde lei, reprezentând 0,6% din PIB. Anul trecut, de exemplu, la primele două luni, România a consemnat un excedent bugetar de 397 milioane lei. Trebuie să prioritizăm investiţiile, trebuie să reformăm şi să eficientizăm instituţiile statului şi marile sisteme publice. Doar aşa vom putea supravieţui crizei care bate la uşă”, explică Remus Borza.

Borza explică motivul pentru care creşterea economică de 7% de anul trecut nu a fost fructificată, sacrificându-se investiţiile pentru a creşte salariile, “câtă vreme România a înregistrat în 2017 un deficit bugetar de 24 miliarde lei, un deficit de balanţă comercială record de 12,5 miliarde euro, o datorie externă record de 94 miliarde euro”.

„Creşterea economică s-a dus preponderent în salarii şi pensii, care, la rândul lor, au stimulat importurile cu consecinţa creşterii deficitului de cont curent. Doar în salarii acordate personalului din sectorul bugetar şi în pensii s-au acordat în ultimii doi ani majorări de 10 miliarde de euro. În 2018, din venituri estimate de 280 miliarde lei, salariile sectorului bugetar şi pensiile totalizează 179 miliarde lei. Mai rămân puţin, spre deloc, bani pentru investiţii”, susţine Borza.

Remus Borza mai scrie pe blogul său:

„Într-adevăr, anul trecut, am înregistrat o creştere economică de 7%. Şi PIB-ul României a crescut cu 86 miliarde lei, iar cifra de afaceri înregistrată la nivel naţional a depăşit 1300 miliarde lei. Salariul minim pe economie a crescut în 2017 de la 1.250 lei la 1.900 lei. Anul trecut, s-au înregistrat creşteri salariale în toate sectoarele: sănătate, învăţământ, ordine publică, administraţie etc. Cu toate acestea, 37% din români, adică peste 7 milioane, trăiesc în risc de excluziune socială. 50% din copiii noştri, adică 2 milioane, trăiesc în sărăcie. România ocupă primul loc în Europa la mortalitate infantilă, cu nouă decese la o mie de nou născuţi, dublu faţă de media europeană. România este pe primul loc şi la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, de infecţiile nosocomiale şi intraspitaliceşti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here