Cronica unei intalniri istorice cu multe asteptari dar lipsita de rezultate concrete TRUMP + KIM JONG UN = … doar LOVE

0
1346

Nu se încheiase bine  întâlnirea istorica dintre Donald Trump și Kim Jong Un, când valul de critici a început să se reverse.

Înainte ca președintele american să-şi fi încheiat conferința de presă, care a durat aproape o oră, foarte mulţi analişti au concluzionat că summit-ul a fost o victorie pentru liderul nord-coreean, în vârstă de 34 de ani pentru că preşedintele Americii, Donald Trump, în vârstă de 71 de ani, a făcut mari concesii în schimbul unor angajamente foarte vagi.

Într-o declarație comună, SUA au convenit să ofere garanții de securitate Coreei de Nord în schimbul promisiunii de denuclearizare a Peninsulei. Trump a anunțat că va stopa exercițiile militare americane organizate împreună cu Coreea de Sud, însă preşedintele Kim nu a dat niciun fel de detalii despre cum va dezmembra programul nuclear care cuprinde zeci de focoase și rachete cu rază lungă de acțiune.

Andrei Lankov, expert în problemele  Coreei de Nord, afiliat Universităţii Kookmin din Seul, a precizat că declarația comună privind garanțiile de securitate în schimbul denuclearizării peninsulei este lipsită de valoare . “SUA ar fi putut obţine angajamente serioase, din partea liderului nord coreean, însă nu a reuşit”, a spus domnul Lankov. “Coreea de Nord va fi, în continuare, încurajată, în schimb  SUA nu a obținut nimic”.

„Summit-ul a reprezentat o mare victorie pentru Kim”, a declarat Euan Graham, o voce autorizată pe problemele Asiei, a  Institutului Lowy din Sydney. Declarația comună nu menţionează “denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă” (CVID), aşa cum au susţinut cu insistenţă  reprezentanţii SUA considerând că acesta ar reprezenta un rezultat acceptabil al întâlnirii dintre cei doi lideri.

Victor Cha, expert coreean care, la un moment dat, era așteptat să devină ambasadorul SUA la Seul,  a întrebat cu neîncredere: “A fost oare nevoie de un summit pentru a obține doar acest document?”  Apoi a adăugat: „Oricum este mai bine decât un război şi să sperăm că reprezintă începutul unui proces real de denuclearizare”.

Acum, totul se bazează pe sinceritatea preşedintelui Kim Jong Un atunci când promite îmbunătățirea  legăturilor cu SUA și dorinţa sa de a-şi reforma națiunea.

Înainte de summit, Donald Trump a vorbit despre capacitatea pe care o are de a încheia tranzacții și a spus că şi preşedintele Kim dorește, la rândul său, să facă o afacere. „Tot ce pot spune este că vor să facă o înțelegere. Asta fac eu. Toată viața mea a fost o afacere. M-am descurcat excelent. Asta fac eu “.

În timp ce Kim Jong Un ar putea merge mai departe pe baza încrederii pe care o are Donald Trump în el, mulți experți sunt sceptici, având în vedere istoria regimului nord coreea care a refuzat sistematic orice înţelegere pentru a-și termina programul nuclear.

“Acordul nu acoperă așteptările oamenilor. Ar fi trebuit să includă detalii despre programul de denuclearizare completa CVID și calendarul acestuia”, a declarat Nam Sung-wook, fost șef al Institutului pentru Strategia de Securitate Națională din Seul.

Anunțul lui Trump că va stopa  exerciţiile militare, comune ale SUA și Coreea de Sud a declanșat critici pe scară largă considerându-se că președintele american a fost manipulat de cel nord coreean.

“Coreea de Nord nu pare să fi făcut nimic altceva decât să închidă site-ul de testare a rachetelor și să returneze rămășițele soldaților americani”, a declarat Chung Sung-yoon, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională. “Trump pare să fi înghiţit momeala.”

În timp ce SUA și Coreea de Nord au pregătit summitul istoric, experții și foștii oficiali cu experiență în relațiile cu Phenianul au avertizat în legătură cu tactica de lungă durată a Coreei de Nord.

Ei au afirmat că regimul a căutat doar să manipuleze SUA printr-o diplomație elaborată pentru a evita eventuale sancțiuni din partea aliaților China și Rusia. Aceste preocupări au fost constatate atunci când a fost lansat textul summitului.

Bruce Klingner, fost analist CIA din Coreea de Nord, a subliniat că declarația a fost “extrem de dezamăgitoare”, deoarece cele patru componente principale au fost incluse în documentele semnate şi de alte administrații de la Phenian.

“Limbajul și ideile sale au fost ridicate din acordurile anterioare și din declarațiile comune”, a spus el.

Klingner a subliniat că acordul ar fi putut fi mult mai rău. “Au existat preocupări că președintele Trump ar putea accepta să promită şi să se îndrepte spre o declarație sau un tratat de pace care ar fi putut pune în discuţie retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Din fericire, așa ceva nu s-a întâmplat. “

Donald Trump a părut imun în față de criticilor venite chiar și în timpul conferinței sale de presă, insistând că preşedintele Kim l-a convins că este serios în legătură cu denuclearizarea.

“Sincer, cred că va face aceste lucruri”, a spus Trump. “S-ar putea să greșesc. Adică, pot să stau în fața ta şi în șase luni să-ţi spun, “Hei, m-am înșelat”. Nu știu dacă am să recunosc vreodată asta, dar voi găsi o scuză”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here