Criza forței de muncă provoacă anual pierderi de 10 miliarde de euro

0
948

In urma unui sondaj prin care au fost chestionate 2.447 de companii provenind din 31 de ţări europene,

PwC România a realizat un studiu potrivit căruia ţara noastră pierde anual 10 miliarde de euro, echivalentul a 6% din Produsul Intern Brut (PIB), în vreme ce Uniunea Europeană (UE) pierde din aceeași cauză 324 de miliarde de euro pe an.

Un procent de 39% dintre ţările europene apreciază că birocrația la nivel local este o problemă, iar 29% consideră că birocrația la nivelul Uniunii Europene este problema.

Concomitent, antreprenorii spun că România are cea mai mare birocrație din Europa.

Mihai Aniţa, liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale din cadrul PwC România, a declarat:

 „România pierde anual 6% din PIB-ul naţional numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE precum şi sisteme de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare. Ar fi necesară modelarea sistemului de educaţie în concordanţă cu nevoile mediului de afaceri.

Totodată, e de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România ca având cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate”.

România este al doilea stat din lume, după Siria, ca pondere a populaţiei care a părăsit ţara.

Această percepţie a fost întâlnită cu precădere în ţări precum Croaţia, Grecia, Finlanda, Ungaria, Italia şi Marea Britanie. De exemplu, aproape 71% dintre respondenţii din Grecia apreciau birocraţia elenă drept o problemă, comparativ cu 24% care arătau cu degetul spre cea din UE.

Companiile antreprenoriale din Europa de Est au fost cele mai vocale când a venit vorba despre dificultatea de a angaja personal calificat.

Raportat la mărimea economiei din fiecare țară, cele mai mari pierderi sunt estimate în Bulgaria (13,2%), România (6%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro pierdute numai din această cauză.

Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei industriale.

La nivelul UE, competiţia (52%) şi deficitul de talente (43%) au fost indicate de cei chestionaţi drept cele mai mare ameninţări la adresa dezvoltării, mai presus de birocraţie şi reglementările interne.

Unele dintre cele mai optimiste companii antreprenoriale sunt din Austria, Finlanda şi Olanda. Chiar şi companiile din Marea Britanie şi Irlanda, unde Brexitul rămâne o problemă cotidiană, au o percepţie pozitivă şi vor continua să îşi menţină optimismul în următorul an.

Accentul pe strategiile de dezvoltare digitală este puternic îndeosebi în rândul companiilor antreprenoriale din Scandinavia şi Europa de Vest, mai exact în state precum Norvegia, Olanda, Elveţia şi Austria, potrivit studiului citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here