Critici dure împotriva planului național de sprijinire a antreprenoriatului

0
1576

A fost deschisă sesiunea de primire a proiectelor în cadrul programului guvernamental Start-up Nation, care își propune să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial al cetățenilor cu scopul implicării acestora în ”structuri economice private”.

În cadrul acestui program, 10.000 de beneficiari vor putea primi un sprijin financiar nerambusabil de până la 44.000 de euro pentru lansarea unor afaceri noi în 2017. Înscrierea proiectelor se realizează doar electronic, pe site-ul www.aippimm.ro.

Antreprenorii români consideră că acest program este profund viciat. Octavia Bădescu, fost acționar majoritar al Sameday Courier, este de părere că fondurile puse la dispoziție de stat ajung la pseudo-antreprenori, care apelează la bani publici în momentul în care nu reușesc să îi obțină din piață.

”Risc banul contribuabilului acolo unde antreprenorul nu e dispus să riște și nu a convins pe nimeni să o facă. Păi, ce antreprenor mai e și ăla?”, explică Bădescu, argumentând că încurajarea acestui comportament creează o mentalitate greșită – că antreprenorul nu își asumă niciun risc, pentru că nu are nicio contribuție financiară în afacerea pe care o pune pe picioare.

În opinia sa, cheltuirea banilor publici pentru înființarea unor start-up-uri, afaceri care au un risc mare de a eșua, ridică și alte probleme. ”Dacă antreprenorul este cel care își asumă riscul, iar profitul este recompensa riscului, sunt îndreptățiți moral la profit (dividende) „antreprenorii” care iau finanțare 100% de la stat (a se citi „contribuabili“) prin Start-up Nation? , se intreabă Octavia Bădescu.

Un alt argument adus de antreprenor este că alocarea banilor în această direcție este greșită față de contribuabili, deoarece doar 10.000 vor ajunge acționari, contribuțiile (taxele și impozitele) aparținând tuturor cetățenilor.

Programul Start-up Nation este privit cu rezerve și de proprietarul lanțului de cafenele 5 To Go, Radu Savopol. El spune că alocarea fondurilor nerambursabile prin acest program nu stimulează dezvoltarea afacerilor, pe motiv că beneficiarii ajutorului „nu sunt constrânși să se implice mai mult așa cum ar face dacă ar împrumuta bani de la bancă pe care trebuie să îi dea înapoi”. Savopol precizează că există riscul ca multe noi afaceri finanțate prin Start-up Nation să nu aibă viitor.

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIPPIMM), activitățile economice cu șanse mari de a primi finanțare sunt: producție și programare IT, industrii creative, servici și comerț.

Antreprenorii pot deconta cheltuieli legate de achiziția spațiilor de lucru, achiziția mijloacelor de transport, achiziția de echipamente, mașini, utilaje, echipamente IT, birotică, mobilă etc, cheltuieli cu salariile, chiria și utilitățile, cursuri de antreprenoriat sau consultanță pentru pregătirea proiectului și implementarea planului de afaceri.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here