Creşterile salariale repetate şi politica fiscală a guvernului îngrijorează agenţiile de rating. Moody’s a înrăutăţit perspectiva ratingului României, de la „pozitiv” la „stabil”, arătând cu degetul spre deficitul bugetar

0
1138
Creşterile salariale repetate şi politica fiscală a guvernului îngrijorează agenţiile de rating

Analiştii Moody’s au luat decizia modificării perspectivei pentru că, spun ei, România ar putea avea probleme legat de deficitul bugetar şi de datoria publică, datorie care ar putea sări de 45% din PIB în 2021.În aceste condiţii, România riscă să devină vulnerabilă în faţa unor şocuri externe. Analiştii atrag atenţia şi asupra gradului redus de absorbţie a fondurilor europene, precum şi asupra faptului că investiţiile publice nu sunt prioritizate.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a confirmat ratingul României la „Baa3”, dar a modificat perspectiva de la pozitivă la stabilă, anticipând creşterea deficitului bugetar, înrăutăţirea competitivităţii preţurilor şi lărgirea deficitului de cont curent.

În aceste conditii, Ministrul Finanţelor enumeră patru factori care vor contribui în viitor la îmbunătăţirea ratingului de ţară :

„Creşterea economică sustenabilă, îmbunătăţirea cadrului instituţional şi continuarea reformelor structurale, precum şi nivelul scăzut al datoriei publice, vor contribui la îmbunătăţirea în viitor a ratingului de ţară”, a afirmat Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, într-un comunicat al Ministerului. MFP precizează că toate cele trei mari agenţii de rating plasează România în categoria „investment grade”, cu recomandare pentru investiţii pe termen lung.

De asemenea, agenţia a confirmat ratingul „Baa3” pentru programul MTN şi ratingul P-3 pentru datoriile pe termen scurt ale Româiei, potrivit unui comunicat al Moody’s.

Principalele criterii care au condus la înrăutăţirea perspectivei ratingului României sunt, potrivit comunicatului:

  • Politica fiscală expansionistă a României, care a rezultat într-o lărgire semnificativă a deficitului fiscal şi care, anticipează analiştii Moody’s, va conduce la creşterea raportului dintre datoria guvernamentală şi PIB.
  • Politica macroeconomică pro-ciclică, cu creşteri salariale rapide, deteriorarea competitivităţii preţurilor şi lărgirea deficitului de cont curent.

„Aceste evoluţii sunt contrare tendinţelor economice şi fiscale anticipate la momentul deciziei Moody’s de a schimba perspectiva ratingului României la pozitivă, de la stabilă, în decembrie 2015”, precizează agenţia.

Ratingul „Baa3” este susţinut de nivelul încă moderat al datoriei publice faţă de PIB, indicator despre care agenţia crede că se va deteriora.

„Considerăm că vigilenţa UE şi a FMI vor sprijini o ancorare a politicilor economice şi fiscale ale României, în pofida scenei politice fragmentate”, notează agenţia de rating.

Moody’s notează că ratingul României ar putea fi îmbunătăţit prin tranziţia către o creştere economică mai echilibrată şi mai sustenabilă, adică bazată în mai mică măsură pe consum, prin consolidarea cadrului instituţional şi eficacităţii instituţiilor statului şi printr-o ameliorare pe termen lung a poziţiilor datoriei publice şi datoriei externe.

Ratingul de credit al României ar fi afectat negativ de continuarea deteriorării indicatorilor în zona finanţelor publice, care ar conduce la noi creşteri ale datoriei guvernamentale şi ale necesarului de finanţare, un nou declin al competitivităţii externe, sau o înrăutăţire a situaţiei contului curent al balanţei de plăţi şi a poziţiei investiţionale internaţionale, se mai spune în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here