Creşterea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei electrice vor duce, din luna iulie, la facturi mai mari la curent

0
866

Deşi preţurile la energie electrică au fost plafonate prin Ordonanţa 114, pentru următorii trei ani, facturile ar putea creşte, totuşi.

Începând cu data de 1 martie 2019 clienţii casnici beneficiază de tarife reglementate aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), după ce Guvernul a aprobat Ordonanţa 114 pentru plafonarea preţurilor. Preţurile reglementate vor fi valabile până în anul 2022. Cu toate acestea, consumatorii finali de electricitate ar putea plăti, în facturi, tarife mai mari pentru transportul şi distribuţia energiei electrice.

Potrivit e-nergia.ro, scumpirea va veni pentru că Guvernul a decis, peste capul ANRE, să legifereze un nivel mai mare a ratei reglementate de rentabilitate (RRR), pentru actuala perioadă de reglementare, care a început la 1 ianuarie 2019.

Astfel, nivelul RRR decis de Guvern este de 6,92%, care se aplică bazei de active reglementate, semnificativ mai mare decât nivelul actual (care a fost redus de ANRE), de 5,66% pentru activele existente şi 6,66% pentru cele noi.

Ca atare, potrivit unui ordin ANRE publicat deja în Monitorul Oficial, „costurile de capital prognozate determinate de aplicarea provederilor art. 79 alin (8) din Legea energiei electrice şi a gazeor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se includ în veniturile liniarizate aferente celei de-a patra perioade de reglementare. Corecţiile rezultate aferente perioadei corespunzătoare din anul 2019 sunt luate în considerare la stabilirea tarifelor de distribuţie aplicabile în anul 2019, începând cu data de 1 iulie 2019”.

Companiile care vor avea de câştigat de pe urma tarifelor mai mari sunt operatorul reţelei naţionale de transport Transelectrica şi cele patru companii de distribuţie: Enel, Electrica, E.On şi CEZ.

Companiile s-au plâns că nivelul redus al RRR afectează puternic capacitatea lor de a face investiţii în modernizarea reţelelor. Tarifele de transport şi sistem sunt destul de mici (circa 1 ban/kWh fiecare), dar tarifele de distribuţie au o pondere mult mai importantă în preţul final.

Pentru zona de reţea în care este Bucureştiul, de exemplu, tariful de distribuţie este de circa 15 bani/ kWh, pentru joasă tensiune, şi reprezintă circa un sfert din preţul final din factură. Cu toate acestea, potrivit unor surse din piaţa de energie citate de e-nergia.ro, la nivelul ANRE se fac calcule care arată că influenţa în preţul final reglementat plătit de populaţie ar trebui să fie „destul de mică”, iar acest preţ final ar trebui să nu crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here