Creşterea sustenabilă a economiei României pe termen lung, un vis indepărtat

0
873

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România susţine că este îngrijorător faptul că economia României se îndepărtează progresiv de la obiectivul atingerii unei rate sustenabile de creştere pe termen lung, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent şi al accelerării importurilor.

Angajamentele asumate de autorităţi, care presupuneau respectarea unor condiţii şi calendare de implementare (precum planul naţional de adoptare a monedei euro) par a fi dispărut de pe agenda publică”, arată oamenii de afaceri, într-un comunicat de presă.

AOAR consideră ca neproductivă şi periculoasă pentru mediul de afaceri continuarea disputelor politice pe teme periferice faţă de evoluţiile economice la nivelul României, al UE şi la nivel global.

Invităm reprezentanţii partidelor politice, ai patronatelor, sindicatelor, precum şi reprezentanţii societăţii civile la punerea în dezbatere a unor teme reale, legate de soluţii concrete pentru creşterea încrederii mediului de afaceri în posibilitatea de adoptare şi implementare transparentă, documentată şi realistă a unor politici publice capabile să determine mediul de afaceri să facă investiţii, îndeosebi în sectoare care pot asigura o reechilibrare progresivă a balanţei comerciale”, susţin oamenii de afaceri.

AOAR mai susţine că este necesară continuarea reformelor structurale şi crearea în România a unei economii performante, pentru a putea discuta, în mod realist şi pragmatic, despre adoptarea monedei euro.

AOAR mai cere tuturor decidenţilor politici să facă eforturi consistente pentru a fundamenta măsurile economice pe care le propun, implicând mai mult expertiza economică românească, acceptand şi stimulând dezbaterile deschise între specialişti, indiferent de viziunile lor.

România are nevoie de întreaga competenţă autohtonă, de mediul academic, de analiştii economici şi de antreprenorii români care să propună, împreună, decidenţilor politici soluţii şi alternative, toate având ca obiective centrale adoptarea de către România a monedei euro şi creşterea gradului de integrare a economiei româneşti în ansamblul economiei UE. AOAR susţine ferm reluarea urgentă a dezbaterilor publice vizând viitorul economic al României în UE, modernizarea radicală a sistemului educaţional şi pregătirea forţei de muncă pentru a răspunde cerinţelor secolului XXI”, concluzionează asociaţia. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here