Creşterea Robor din ultima jumătate de an se va răsfrânge asupra dobânzilor practicate de bănci. Dobânda la creditele noi, contractate în lei de către companile private, s-ar putea dubla în acest an

0
911
Grafic financiar

O analiză realizată de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Fnanciari-Bancari din România (AAFBR), arată că există o puternică corelaţie între rata inflaţiei – estimată de BNR la 3,5%, nivelul Robor la 3 luni – estimat a ajunge la 3,5% faţă de nivelul actual de 2,1%, după ce anul trecut a fost de circa 1,15%, şi dobânda medie practicată de bănci în cazul creditelor noi acordate firmelor private.

„În acest context, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în Lei de către companiile private ar trebui să crească până la 6%-8% pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,10% înregistrată pe parcusul anului 2017”, susţine Guda.

Analiza prezintă 3 scenarii de creşterii a dobânzii medii, precum şi efectele pe care această majorare le-ar avea asupra firmelor private:

  1. în cazul în care dobânda medie va ajunge la 6%, analistul preconizează dublarea procentului firmelor cu risc de intrare în insolvenţă (32%, faţă de 15% în 2016),

2. în cazul în care dobânda medie va atinge valoarea de 7%, companiile cu risc de intrare        în insolvenţă atingând 35%

  1. în cazul în care dobânda medie va fi de 8%, companiile cu risc de intrare în insolvenţă vor ajunge la 39%

„În contextul creşterii costului de finanţare, o parte dintre companii se vor regăsi într-o situaţie foarte delicată, în condiţiile în care profitul operaţional va deveni insuficient pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor contractate”, notează analistul.

Analiza subliniază evoluţia constantă a inflaţiei şi a indicelui Robor la 3 luni şi strânsa legătură dintre acestea şi dobânda medie practicată de bănci.

Astfel, dacă în luna iunie a anului trecut, rata inflaţiei era de numai 0,85%, Robor fiind de 0,84% şi dobânda medie la creditele noi era de 3,98%, în decembrie 2017 acestea au atins 3,3% (inflaţia), 2,13% (Robor la 3 luni) şi 4,93% dobânda medie.

În luna martie 2018, toate aceste componente crescuseră deja alarmant: inflaţia a fost de 5%, Robor la 3 luni atinsese valoarea de 2,06%, iar dobânda medie a crescut la 5,1%.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,13%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Nivelul anunţat luni este cel mai mare din 14 decembrie 2017, când a fost tot 2,13%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,46%, cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins acelaşi prag, de 2,46%.

Banca Naţională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here