Creşterea procentului investiţiilor în acţiuni ale fondurilor de pensii ar putea compensa contribuţia diminuată a cetăţenilor la acestea

0
1236

La o conferinţă pe tema pieţei de capital organizată de PwC România, Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF ) a declarat :

„În momentul de faţă, pentru a proteja fiecare tânăr care la 1 august 2008 a avut sub 30 de ani şi a început să-şi depună banii pentru pensie, au existat elemente de natură restrictivă cu privire la procentul de investiţii în acţiuni la societăţi comerciale listate pe piaţa reglementată. Adică 5% putea să investească (fondul în acţiuni n.r.). Asta era într-o perioadă de profundă criză în Europa. Acum viaţa arată că e posibil să mai descarci puţin procentul ăsta şi să dai voie fondurilor private să investească mai mult în acţiuni, să aibă un randament mai mare care va compensa această diferenţă de contribuţie. Prin creşterea acesteia şi creşterea automată a randamentelor fondurilor din punct de vedere al fiecărui cetăţean, contribuţia diminuată nu se va simţi atât de mult. Eu aş propune 15% pe pieţele de acţiuni reglementate, acestea fiind foarte sigure”

El susţine că o eventuală decizie trebuie luată de Parlament.

„Fondurile de pensii din România sunt în prima treime din punct de vedere al randamentelor la nivel european. Locul 9 arată că ele reprezintă o nevoie pentru economie. La toate marile listări ale companiilor de stat, fie că vorbim de Electrica, de Transgaz, fondurile de pensii private au fost printre principalii investitori instituţionali. O decizie cu privire la contribuţia la fondurile de pensii private este una care se ia statal, analizând global contribuţia pensiilor”, a mai precizat domnul Ursache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here