Creşterea pensiilor din iulie a adâncit gaura la buget cu încă 3 miliarde lei. România poate fi amendată de UE pentru depăşirea deficitului bugetar

0
956

Deputatul independent Remus Borza, scrie pe blogul său că doar majorarea pensiilor de la 1 iulie a generat o cheltuială suplimentară de 3 miliarde de lei, amintind cum Guvernul se laudă cu împliniri măreţe şi recorduri absolute în toate domeniile, dar nu pomeneşte nimic despre situaţia dezastruoasă din punct de vedere financiar în care se află România.

„Viorica Dăncilă a prezentat, la Palatul Victoria, bilanţul la şase luni de guvernare. Potrivit premierului României, economia ţării duduie. Salariile au crescut, pensiile s-au mărit, iar străinii investesc tot mai mult. Doar împliniri măreţe şi recorduri absolute în toate domeniile. Din păcate, sunt multe nerealizări care, în mod deliberat, au fost omise. La capitolul venituri bugetare, premierul se laudă cu o creştere de 12,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Adică 132 miliarde lei faţă de 117 miliarde lei. Numai că bugetul de stat este construit pe venituri de 287 miliarde lei. Cu alte cuvinte, Guvernul trebuia să colecteze pe primele şase luni 143 miliarde lei. Pentru a recupera nerealizatul primului semestru, ANAF ar trebui să colecteze în a doua parte a anului 155 miliarde lei. Misiune imposibilă pentru o instituţie anacronică şi ineficientă, mai ales în ceea ce priveşte colectările din TVA, unde se înregistrează în fiecare an o evaziune fiscală de 9 miliarde euro!”, scrie deputatul independent Remus Borza pe blogul său.

Amintind că deficitul la şase luni este deja dublu în 2018 faţă de anul trecut, 15 miliarde lei (1,61% din PIB) faţă de 6,2 miliarde lei (0,73% din PIB), politicianul subliniază că „Guvernul majorează în continuare cheltuielile de personal şi de asistenţă socială”.

„Majorarea punctului de pensii cu 10%, de la 1.000 lei la 1.100 lei, şi a pensiei minime cu 23%, de la 520 lei la 640 lei, va însemna un plus de 3 miliarde lei la cheltuieli, în condiţiile în care cheltuielile angajate pentru acest an au ajuns la o valoare record de 314 miliarde lei, cu 36 miliarde lei mai mari decât anul trecut.

Cu o creştere a PIB-ului în 2018 de 4%, faţă de 5,5%, pe cât s-a construit bugetul de stat, coroborat şi cu ineficienţa ANAF, este evident că veniturile bugetare estimate nu se vor realiza. Consecinţa, mărirea ecartului dintre venituri şi cheltuieli, depăşirea ţintei de 3% a deficitului bugetar şi o acţiune de infringement din partea Comisiei Uniunii Europene. Chiar şi anul trecut, când România a consemnat o creştere economică de 7%, statul a colectat 251 miliarde lei, cu 3 miliarde lei mai puţin decât îşi propusese prin legea bugetului”, notează politicianul.

„Ţopăiala fiscală a Guvernului din ultimii doi ani, tensiunile sociale, încercarea unora de a schimba în forţă ordinea constituţională, Guvernul şi majoritatea parlamentară, rezultată în urma alegerilor legislative din decembrie 2016, îi vor face pe administratorii marilor fonduri globale să ocolească România”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here