Creşterea de 40% a pensiilor în 2020 devine nesigură

0
763

Agenţia internaţională de rating, Fitch Ratings, consideră că incertitudinea politică din România complică politica economică a ţării într-un moment de slăbiciune pentru poziţia fiscală şi cea externă, astfel că măsuri precum creşterea cu 40% a pensiilor în 2020 devin nesigure.

Fitch Ratings susţine că dezbinarea coaliţiei de guvernare a României creşte incertitudinea politică înaintea unui calendar electoral aglomerat şi pe fondul creşterii dezechilibrelor macroeconomice. Acest lucru are un efect negativ asupra eforturilor de a menţine deficitul bugetar în creştere în ţinta asumată.

Deficitul bugetului general a fost de 1,8% din PIB-ul estimat în perioada ianuarie-iulie 2019 faţă de 1,2% şi 0,6% în aceeaşi perioadă din 2018 şi, respectiv, în 2017. Acest lucru se datorează creşterii drastice a cheltuielilor, combinate cu o creştere a veniturilor mai slabă decât era de aşteptat.

În opinia Fitch, măsurile corective din rectificarea bugetară aprobată de Guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la obiectivul bugetar de 2,76% din PIB.

„Prognozăm ca deficitul va creşte la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut şi credem că proiecţiile guvernului se bazează pe presupuneri optimiste de venituri”, susţine agenţia.

De asemenea, aceasta subliniază că deficitul contului curent s-a deteriorat şi s-a lărgit cu aproape 40% în primul semestru, în principal din cauza creşterii puternice a deficitului comercial. Pe o durată de 12 luni, deficitul de cont curent a fost de 4,95% din PIB-ul estimat în iunie.

Dat fiind faptul că deficitul nu este complet finanţat de investiţii străine directe, această lărgire ar putea duce la creşterea datoriei externe nete, estimează agenţia de rating. Potrivit acesteia, o administraţie slabă sau un blocaj politic prelungit ar putea adânci provocarea politică de a îmbunătăţi sustenabilitatea fiscală şi externă pe termen mediu.

Fitch subliniază că „nu toată incertitudinea politică implică riscuri fiscale dezavantajoase.

„De exemplu, nu este clar dacă Guvernul poate merge mai departe cu planurile de a creşte pensiile cu 40% în septembrie 2020 (după o creştere de 15% în septembrie 2019). Dacă creşterea de anul viitor nu va avea loc, acest lucru ar ridica presiunea de a creşte veniturile pentru a se face faţă cheltuielilor”, arată agenţia.

În general, Fitch consideră că incertitudinea politică creşte riscurile privind finanţele publice şi în ceea ce priveşte o supraîncălzire economică într-o perioadă electorală aglomerată. Abordarea care a permis României să atingă obiectivul de deficit de 3% al UE în ultimii ani poate deveni mai dificil pe măsură ce ritmul de creştere încetineşte şi oportunităţile de a reduce cheltuielile în termen scurt devin tot mai puţine.

Agenţia de rating susţine că a remarcat incertitudinea cu privire la perspectivele finanţelor publice atunci când a reafirmat ratingul suveran al României la „BBB -” / stabil în luna mai.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/fitch-incertitudinile-politice-romania-complica-politica-economica-cresterea-40-pensiilor-2020-devine-nesigura-1_5d6e5f77892c0bb0c641cb53/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here