Cresterea consumului in Romania NU inseamna cresterea nivelului de trai

0
3648

Asistam la un paradox care ridica mici semne de intrebare. Cum poate o populatie care imbatraneste accelerat sa isi creasca consumul cu 20%, cata vreme se stie ca batranii -al caror numar e in crestere- cheltuiesc mai putin, iar tinerii- care scad dramatic ca numar- sunt de fapt cei care sustin consumul intr-o tara? Somajul nu a scazut cutremurator, sa zici ca au intrat in campul muncii milioane de romani care au dat iama la primul salariu prin malluri si nici alte miracole economice nu s-au petrecut. Foarte pe scurt, consumul poate creste intr-o economie in doua situatii: ori populatia creste si, chiar daca isi cumpara fiecare cam aceleasi bunuri, per total consumul va indica o crestere (trei oameni care consuma fiecare cate o paine vor consuma mai mult decat doi oameni care consuma cate o paine) sau daca la aceeasi populatie sau chiar la una in scadere, fiecare cetatean decide sa isi creasca cheltuielile pentru a avea un confort superior. Dar daca e asa, CINE  sunt cei care au decis sa aloce bugete mai mari pentru mancare si haine?

Citeste si acest raport. cand ai vreme.

Mai mult, ponderea familiilor care nu pot face fata unor cheltuieli a crescut de la 24% la aproape 38%, conform aceluiasi INS. Aparent, ar trebui sa asistam la o contractie sau la o incetinire a cresterii consumului. Dar , dimpotriva: are loc o accelerare puternica a lui. De ce?

Datele Institutului National de Statistica arata ca in primul trimestru romanii au cheltuit pe alimente, tigari si bautura cu aproape 30% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Una din explicatii ar fi momentul favorabil consumului, furnizat oarecum “politic”: reducerea TVA, cresterea salariilor samd. Comertul cu amanuntul a crescut, spune Statistica, cu 19,0% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+27,9%), vanzarilor de produse nealimentare (+16,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,9%). Sa ne uitam putin pe cifrele obtinute personal de la INS.

Am obtinut in urma unei solicitari datele amanuntite. Treaba sta asa: romanii au cheltuit in primele 3 luni circa 80 de milioane de euro in magazinele patriei. Dintr-o suta de lei cheltuiti in magazine, 41 s-au dus pe mancare, 37 pe haine sau alte produse si 22 pe benzina cu care ne-am plimbat.

comert

Dan Popa – dupa un studiu al McKinsey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here