Creşterea cheltuielilor guvernamentale merge mână în mână cu gradul de corupţie şi nu se reflectă în calitatea vieţii şi nici în competitivitatea economică

0
1119

Afirmaţia este susţinuta de Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO – Initiaţiva pentru Competitivitate, care a ajuns la această concluzie comparând cinci indicatori cheie în ultimii opt ani.

“Cheltuielile guvernamentale au crescut alert în fiecare an. Mult mai importantă decât cantitatea banilor publici rulaţi este responsabilitatea gestionării banilor publici, respectul afişat prin fapte, pentru a vedea cât pierd şi câştigă cu adevărat cetăţenii din taxele şi impozitele tot mai multe acumulate în buzunarul public. Banii publici nu au reuşit să cumpere nici calitatea vieţii, nici competitivitatea, nici iubirea noastră. Pentru a înţelege impactul bugetului public asupra dezvoltării României şi a calităţii vieţii cetăţenilor, am comparat câţiva indicatori cheie în ultimii 8 ani pentru care dispunem de datele oficiale şi am ajuns la o concluzie dură: creşterea cheltuielilor guvernamentale merge mână în mână cu corupţia şi nu se reflectă în calitatea vieţii sau în competitivitatea noastră”, a menţionat Andreea Paul, într-un comunicat remis Agerpres.

Cei cinci indicatori cheie sunt:

*totalul cheltuielilor guvernamentale, conform Eurostat, cu o tendinţă puternic crescătoare după anul 2012;

*eficacitatea guvernului, conform Worldwide Governance Indicators al Băncii Mondiale, a oscilat până în 2014, după care a urmat o scădere abruptă

*indicele dezvoltării umane, conform Human Development Index al UNDP, care reflectă calitatea vieţii românilor a înregistrat o relativă stagnare în perioada analizată, oscilând în jurul valorii de 0,802. Astfel, creşterea cheltuielilor guvernamentale nu se regăseşte în creşterea acestui indicator într-o măsură semnificativă.

*De asemenea, indicele de competitivitate a României, conform Global Competitiveness Report al World Economic Forum, a avut o evoluţie fluctuantă, revenind la trendul său negativ în 2017. În aceste condiţii, creşterea cheltuielilor guvernamentale nu a antrenat şi creşterea competitivităţii.

*Potrivit sursei citate, al cincilea indicator, percepţia asupra corupţiei, conform Corruption Perception Index al Transparency International, a scăzut în 2011, dar apoi a crescut cu aproape 30% în decurs de 7 ani, având cea mai mare creştere dintre cei cinci indicatori analizaţi.

“Concluzia analizei noastre este, o repetăm, că există o acută lipsă de responsabilitate în cheltuirea banilor publici: creşterea cheltuielilor guvernamentale nu se regăseşte nici în dezvoltarea României, nici în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri. Ori asta înseamnă bani pierduţi, fie prin hoţie, fie prin risipă, cu scopul menţinerii puterii prin obţinerea de dividende politice”, menţionează preşedintele INACO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here