Crescătorii de animale cer ajutorul statului pentru a distruge ,,piața neagră,,

0
2102
Crescătorii de animale
Crescătorii și exportatorii români de animale atrag atenția asupra faptului că existența unei piețe negre a intermediarilor de animale le creează prejudicii financiare și de imagine, în acest sens fiind solicitat sprijinul organelor abilitate pentru verificarea transporturilor de animale ce urmează să ia calea exportului, dar și a controlului circulației cu animale vii pe drumurile publice.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis marți, o echipă de specialiști din cadrul Autorității, condusă de președintele Radu Roatiș Chețan, s-a întâlnit marți cu principalii reprezentanți ai crescătorilor și exportatorilor de ovine și caprine din România pentru a discuta strategia în domeniul sănătății ovinelor și caprinelor, programul de creștere a rezistenței berbecilor la scrapie, promovarea exporturilor de ovine vii cu țările terțe prin asigurarea standardelor de sănătate a animalelor și identificarea de noi piețe pentru exportul cu animale vii.
Verificarea transporturilor de animale

„Principala problemă ridicată de mediul asociativ a fost legată de existența unei piețe negre a intermediarilor de animale care creează atât prejudicii financiare, cât și de imagine crescătorilor și exportatorilor români. În acest sens, președintele ANSVSA a propus realizarea în cadrul asociațiilor a unor cursuri pentru certificarea personalului care poate realiza intermedierea dintre crescători și exportatori. Totodată, a fost agreată solicitarea sprijinului organelor abilitate pentru o verificare mai intensă a transporturilor de animale ce urmează să ia calea exportului, dar și a controlului circulației pe drumurile publice cu animale vii”, se spune în comunicat.

Pe de altă parte, s-a stabilit ca asociațiile de crescători sa trimită puncte de vedere către ANSVSA privind posibilitatea regândirii cotelor de animale sacrificate în abatoarele de capacitate mică. De asemenea, reprezentanții oierilor și-au luat angajamentul de a mări semnificativ numărul de exploatații ce derulează programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie.

Programul Național Strategic

Propunerile de soluționare ale problematicilor dezbătute în acest cadru vor fi discutate la începutul lunii noiembrie, cu ocazia unei noi întâlniri, când va fi definitivat și Programul Național Strategic pentru anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here