Credite cu dobândă zero pentru IMM-uri, vineri 17.04 începe înscrierea online

0
3246
FNGCIMM Credite cu dobândă zero

Microîntreprinderile și intreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România care vor credite bancare cu dobânzi suportate de stat pe perioadă limitată  trebui să se înscrie online pe un portal dedicat, a anunțat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Inscrierile IMM-urilor in programul IMM INVEST ROMANIA in aplicatia on-line www.imminvest.ro incep vineri 17.04.2020 ora 10, a informat luni FNGCIMM, într-un comunicat de presa.

Peste 40.000 de intreprinderi mici si mijlocii sunt asteptate sa se inscrie in Programul guvernamental IMM INVEST ROMANIA. Potentialii beneficiari isi vor putea asigura lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea de finantari garantate.

Pentru accesarea programului, intreprinzatorii trebuie sa parcurga cativa pasi simpli:

 • IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro;
 • Completeza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf;
 • Solicita unul sau mai multe credite/ linii de credit;
 • Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
 • FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de potentialul beneficiar;
 • FNGCIMM pune on line la dispozitia institutiei de credit selectate, documentele inregistrate de IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
 • Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;
 • Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Detalii privind caracteristicile programului si conditiile de eligibilitate se regasesc pe site-ul FNGCIMM  www.fngcimm.ro.

Principalul avantaj al Programului IMM INVEST ROMANIA este ca asigura o finantare rapida, fara costuri de finanțare și de garantare, avand avantajul  garanției  statului  pentru toate categoriile de credite, dobanda si comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. Subventionarea totala a costurilor cu dobanzile și comisioanele se aplica de la data acordarii creditului pana la 31 martie 2021, cu posibilitati de prelungire.

Programul IMM INVEST România

Miercuri, 8 aprilie 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare ale programului IMM Invest, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot obține credite bancare cu dobânzi suportate de stat până la sfârșitul anului 2020.

Din cauza crizei coronavirus COVID-19, statul a modificat programul IMM Invest lansat în 2017. Cea mai importanta modificare constă în faptul că firmele care  doresc sa beneficieze de credite bancare vor avea dobândă zero, pentru că statul va plăti în locul lor dobânda și comisioanele. Totusi, trebuie menționat ca aceste dobanzi si comisioane nu vor fi sustinute de stat pe toată perioada creditului.

Perioada pâna la care statul va acoperi cheltuielile legate de dobanzi si comisioane ce rezulta în urma contractarii unui astfel de credit este până la 31 decembrie 2020.

Dupa aceasta data IMM-urile  si microîntreprinderile vor suporta dobânzi pentru creditele garantate de stat astfel:

 • ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,0% pe an pentru creditele de investiții
 • ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

La momentul publicarii articolului ROBOR la 3 luni este 2,51% ceea ce ar duce dobanda pentru un credit contractat prin programul IMM INVEST ROMANIA 4,5%- 5%

Aceste dobânzi nu vor include comisione de administrare si de risc precum și taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare , de exemplu taxe notariale.

Activitați neeligibile

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii din sectoarele/domeniile:

 • activităţi de jocuri de noroc şi pariuri,
 • producţie sau comercializare de armament,muniţii, explozibili, tutun, alcool,
 • substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope,
 • activităţi de investigare şi protecţie.

Conditii de creditare și subvenționarea dobânzii

Valoarea maxima pentru o singură firmă  beneficiară pentru care statul va suporta dobânzile bancare și comisioanele la creditele garantate nu poate depăși plafonul de 800.000 de euro.

Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investiţii este de 10 milioane de lei.

Statul  garantează 90% din credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru care se încadrează în 500.000 de euro pentru microîntreprinderi și 1 milion de euro în cazul întreprinderilor mici si mijlocii.

Companiile au totusi la dispozitia si solutia extinderii finantarilor cu linile de capital de lucru cu credite de investiții până la plafonul total de 10 milioane de lei, finanțări care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporție de 80%.

Garanțiile firmelor

Pe lângă garanțiile de 80% sau 90% puse de stat la credite, firmele beneficiare vor trebuie să vină cu garanții colaterale.

În cazul garanțiilor de stat acordate în cadrul programului, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) mandatează instituțiile de credit finanțatoare să încheie contractele de garanție pentru garanțiile colaterale constituite de beneficiarul finanțării/terți garanți, atât în favoarea acestora, cât și a statului român, prin MFP, în calitate de cocreditori, precum și să efectueze formalitățile legale de publicitate ale garanțiilor colaterale, în cazul în care legea prevede efectuarea unor astfel de formalități.

Beneficiarul trebuie să prezinte instituțiilor de credit garanții colaterale, care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, instituția de credit are obligația de a asigura cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare: ipotecă legală mobiliară asupra universalității de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare

În cazul în care beneficiari dispun de garanții colaterale, instituția de credit va admite în garanție și aceste garanții colaterale.

În termen de 7 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a normelor metodologice, instituțiile de credit transmit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM  cererile de înscriere în program, precum și solicitările de alocare de plafoane de garantare în funcție de nivelul estimat al finanțărilor pe care le vor acorda în anul 2020 în cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA.

Totodată, băncile vor transmite nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanțărilor în cadrul programului, cu încadrarea în limitele prevăzute de norme – mai explică MFP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here