Costurile statului cu amnistia fiscală sunt nesemnificative, relativ la impactul pe care l-ar avea în plan economic şi social închiderea marilor companii cu datorii la stat

0
1292

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, prezent la conferinţa de lansare a Cartei Albe a IMM-urilor, adeclarat:

Amnistia fiscală este un subiect la modă. Mi-aş dori ca aceia care critică această măsură să se gândească la faptul că oamenii care se uită au nevoie de o informaţie curată”, a spus ministrul, rugând presa să-l ajute dacă el nu reuşeşte să explice lucrurile aşa cum trebuie, scrie Agerpres.

Potrivit lui Teodorovici, datoriile totale la stat sunt de circa 100 de milioane de lei, atât persoane fizice şi persoane juridice.

Din acestea, ponderea principală este a persoanelor juridice, unde sunt şi marile companii de stat, care, din păcate, nu mai au cum să fie ajutate, nici de către stat, nici de alte companii partenere, pentru că nimeni nu va plăti o datorie istorică. Scopul este acela de a ajuta economia, nu pe cineva de pe nişte liste”, a subliniat ministrul.

El s-a întrebat ce ar însemna ca toate acele companii de stat, cu zeci de mii de angajaţi, să se închidă. „Având în vedere acest aspect, costul amnistiei este nesemnificativ. În schimb, din ziua a doua trebuie să fim atenţi să nu se întâmple lucrurile la fel, adică să fie manageri care să ştie să facă lucrurile cum trebuie”, a arătat şeful de la Finanţe.

Jurnaliştii l-au întrebat dacă nu era mai bine să eficientizeze întâi companiile şi abia apoi să se treacă la amnistie, însă ministrul a răspuns: „Nu a spus nimeni că aceasta este ordinea. Subiectul s-a rostogolit în presă şi s-a complicat foarte mult, însă nimeni nu a spus că există vreun material pe această temă”.

Teodorovici a adăugat că vor exista nişte criterii pe baza cărora se vor şterge aceste datorii, menţionând că măsura nu se va aplica societăţilor aflate în insolvenţă şi nici datoriilor la chirii.

Totodată, întrebat de jurnalişti dacă nu consideră că anunţul autorităţilor încurajează neplata datoriilor, în ideea că va urma o amnistie, ministrul a replicat: „Dar nu a spus nimeni că va urma. A fost o discuţie, informaţia s-a rostogolit, dar dacă vor dori să aştepte ceva ce poate n-o să vină, atunci să suporte consecinţele”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here