Costul de construcţie mărit cu 10-15% în ultimii doi ani de criza de muncitori calificaţi

0
1712
Numărul muncitorilor necalificați a crescut

Lipsa de personal calificat în domeniul construcţiilor a dus la creştera costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, spune Geo Mărgescu  directorul general al dezvoltatorului Forte Partners.

Costul de construcţie al proiectelor imobiliare s-a majorat în ultimii doi ani cu până la 15%, şi asta datorită deficitului de muncitori calificaţi.

“Aceasta este principala noastră îngrijorare: preţurile în creştere şi disponibilitatea unui constructor să fie capabil să livreze proeictele. Nu întârzierile sunt o problemă, ci calitatea, pentru că sunt mai puţini muncitori calificaţi. Acum e mai greu decât acum trei ani, iar preţurile de construcţie au crescut cu 10-15% în ultimii doi ani”, spune Geo Mărgescu, directorul general al Forte Partners.

“Simţim deja că preturile de construcţie cresc pentru că lipsesc muncitori calificaţi. Ştiu câţiva constructori care aduc forţă de muncă din China, Vietnam, lucru care ne aduce înapoi în 2007, când nu puteam găsi muncitori calificaţi. Acest lucru se întâmplă în toată Europa. Polonezii aduc forţa de muncă din Ucraina, pentru că locuitorii au plecat pe şantierele din ţările scandinave”, spuen David Hay, directorul general al AFI Europe România.

Una dintre cele mai mari companii de construcţii din România, Bog’Art, va aduce 100 de muncitori din Vietnam.

Constructorul are aproape 500 de angajaţi, iar pe toate şantierele proiectelor câştigate la licitaţie, lucrează circa 1.800 – 2.000 de muncitori “Testăm şi această posibilitate. Este o soluţie pentru a acoperi acest deficit. Dacă analizăm la nivelul întregii ţări, cred că avem un deficit de aproape 30%. Alergăm toţi înnebuniţi să angajăm, iar tendinţa de creştere a salariilor este clară de la o zi la alta. Dacă azi discutăm de un salariul mediu brut de 4 euro/oră, tendinţa e sa crească spre 7-8 euro/oră, pentru un muncitor calificat”, a declarat recent Sorin Greu, directorul general al Bog’Art.

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de forţă de muncă calificată pe şantierele marilor proeicte din România şi cer sprijinul Guvernului pentru a putea reţine muncitorii specializaţi în ţară, dar şi pentru a-i atrage pe cei plecaţi în ţări precum Israel, Germania, Spania, Italia sau Marea Britanie.

Planurile guvernantilor de a construi mari proiecte cu bani europeni ar putea fi date peste cap. Si asta pentru ca in Romania sunt doar 377.000 de muncitori in domeniul constructiilor. La investitiile anuntate, chiar si daca doar o parte dintre ele ar fi realizate, necesarul este de 600.000 de angajati, atrage atentia Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii ( FPSC ).

“Angajăm muncitori calificaţi în construcţii, în Germania. Salariu: 1700 de euro/lună + bonusuri. Program de nouă ore pe zi. Orele suplimentare sunt plătite cu 12 euro/ora”, aşa sună unul dintre sutele de anunţuri de recrutare a personalului calificat din domeniul construcţiilor.

Atraşi de salariile mai mari, zeci de mii de români au plecat în ţări precum Germania, Spania, Marea Britanie sau Austria, în speranţa unui trai mai bun. Iar constructorilor le lipsesc zidari, sudori, instalatori şi chiar şi şoferi.

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii trage un semnal de alarmă.

“Preconizăm că în urmatoarea perioadă, dacă se va intampla ceea ce zic guvernanţii, politicienii, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, şi dacă motorul privat functionează în continuare cum functionează acum, vor fi necesari aproximativ 600.000 de lucrători în domeniul construcţiilor. Pentru 2016, au fost declaraţi 377.000 de lucrători”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC şi proprietarul Construcţii Erbaşu.

Un angajat calificat câştigă la o firmă de construcţii un salariu mediu brut de 3.500 de lei, spune Călin Bichir, directorul general al Acvatot.

“Pentru a atrage specialişti, putem face un efort să mărim acest nivel de salarizare, atâta timp cât există facilităţi. Totul este să reuşim să atragem munictori de calitate, pentru a mări productivitatea, şi în felul acesta vom putea mări salariile în mod substanţial. Dacă nu vom reusi să atragem această cateroie de muncitori şi vor veni muncitori mai puţin calificaţi, creşterile nu vor fi semnificative”, mai spune Bichir.

Aceasta este şi una dintre soluţiile prezentate de Bichir, care este şi vicepreşedinte al FPSC, pentru a pune punct valului de muncitori care părăsesc ţara. Pentru a putea creşte salariile, constructorii vor o reducere a fiscalităţii în privinţa taxelor pe salarii peste anumite limite.

“Nu suntem naivi”, mai spune Bichir. “Sigur că nu vom reuşi să atagem toată comunitatea de români care este plecată la muncă în străinătate, însă mulţi dintre ei lucrează la negru sau în condiţii impropri. Vrem sprijinul guvernului în acest sens”, mai spune constructorul.

A doua soluţie identificată de FPSC este cea a calificării tinerilor care termină liceul sau facultatea. Mulţi dintre tineri preferă somajul decât o calificare în domeniul construcţiilor.

Cea de-a treia soluţie se referă la atragerea forţei de muncă din est. Nu doar în domeniul hotelier au fost aduşi muncitori din ţări exostice pentru noi, ci şi în construcţii. “În condiţiile în are Guvernul va demara programul de investiţii, pentru că aici e motorul economic, vom avea nevoie şi de anumite facilităţi pentru a atrage forţă de muncă din Republica Moldova, Bulgaria şi de ce nu, din Asia”, mai spune directorul general ala Acvatot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here