Costul cu forţa de muncă a crescut cu 15,65% în ultimul trimestru din 2017, faţă de perioada similară din 2016

1
1388
Numărul muncitorilor necalificați a crescut

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că unul dintre indicatorii poverii salariale pentru angajatori, costul orar cu forţa de muncă, a crescut în al patrulea trimestru din 2017 cu 15,65%, forma brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în activităţile de spectacole.

În al treilea trimestru al anului trecut, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 17,85%, forma brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

În al patrulea trimestru din 2017, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

În comunicat se arată :

“Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu”.

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (6,78%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,63%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,49%).

“În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administraţie publică cu 27,58%, în sănătate şi asistenţă socială cu 18,56% şi în învăţământ cu 16,81%”, se mai arată în comunicat.

Faţă de trimestrul al treilea din 2017, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cu 1,29%.

 

1 COMMENT

  1. prima greseala sint patronii si statul unde toti pierd din cauza inconpetentei si va spun dece care poate multi nu sau gindit va dau un exemplu: o persoana este angajat pe termen de 3 luni ce este o gresala enorma pt ca o data ce persoana respectiva cistiga experienta in 3 luni se duce in alta tara pt un salar mai bine platit din cauza asta are de pierdut statul si patronii si se pling ca nu este forta de munca ce este total gresit forta de munca ar fi dar nu ii motiveaza suficient pe angajati iar dupa mine eu as proceda altfel as angaja pe 2 an de zile nu 3 luni si ias motiva cu un voucher sau alte surprize pt a nu mai emigra in alte tari, este doar parerea mea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here