Corporaţia KPMG îşi bate joc de statul român. În anul 2016 KPMG România SRL a înregistrat venituri de 91,141 milioane de lei și un profit de 81.806 lei, iar KPMG Audit SRL, la venituri de 77,371 milioane de lei, a raportat un profit de doar 740.000 lei. Profituri de 1% din cifra de afaceri pentru o corporaţie care are ca obiect de activitate servicii de audit şi contabilitate…

0
8247
studiu al Grupului Kruk

Cu zeci de subsidiare offshore deschise prin Panama, Guernsey, Cipru cu scopul de a-şi optimiza veniturile, marea corporaţie KPMG nu putea să rateze nici facilităţile fiscale oferite de Marele Ducat de Luxemburg.

Luxemburgul este cunoscut pentru înţelegerile încheiate cu  multinaţionalele (este vorba de semnarea unor acorduri directe în urma cărora s-a practicat o impozitare de doar 1% a profiturilor), şi a figurat mulţi, mulţi ani în capul aşa-zisei liste gri a ţărilor cu practici bancare discutabile.

Într-un clasament al celor mai sigure paradisuri fiscale, în 2013, ducatul se plasa pe locul doi în lume, după Elveţia

Luxemburg se plasa şi pe al treilea loc, la nivel mondial, după Indicele Secretului Financiar. În faţa acestor oportunităţi, mai ales că vorbim de o companie specializată în activităţi de consultanţă fiscală şi contabilitate, Cooperativa KPMG – aşa cum se autointitulează – nu putea rata şansa de a-şi dezvolta un întreg lanţ de subsidiare în Luxemburg. Poate este doar o simplă coincidenţă, dar după ce statul luxemburghez a adoptat standardele OCDE privind schimbul de informații bancare, KPMG şi-a închis, după 2010-2011, multe din entităţile ce funcţionau de ani buni în Marele Ducat.

În mica ţară cu puţin peste 500.000 de locuitori, corporaţia KPMG şi-a rulat de-a lungul timpului serviciile şi banii prin nu mai puţin de 16 societăţi.

Prima entitate KPMG luxemburgheză, KPMG Deutsche Treuhand-Gesellschaft, a fost înfiinţată la data de 13 ianuarie 1986 şi a rezistat timp de 14 ani, până în anul 2000. Cronologic, în ordinea înscrierii în Registrul Comerţului şi Societăţilor din Marele Ducat de Luxemburg a urmat apoi KPMG PEAT MARWICK. Creată în anul 1990, societatea a fost radiată în anul 2011, la acel moment fiind controlată prin KPMG Lux, ce deţinea integral toate acţiunile de tip A şi tip B. Înainte de a fi însă ştearsă din registrele luxemburgheze (momentul coincide cu declanşarea unor investigaţii şi exercitarea de presiuni asupra micului stat în vederea transparentizării activităţilor companiilor offshore şi a tranzacţiilor lor bancare) KPMG PEAT MARWICK a absorbit alte trei subsidiare ale Cooperativei KPMG. Este vorba de KPMG Audit, KPMG Advisory şi KPMG. Rolul jucat de  KPMG PEAT MARWICK a fost unul major, recunoscut chiar în documentele oficiale. Practic, KPMG PEAT MARWICK era sub un control administrativ al KPMG LLP cu sediul în Londra. La rândul ei însă, avea sub control entităţile din grupul KPMG de care era legată direct sau indirect, prestând pentru acestea activităţi de servicii administrative şi gestiune. Altfel spus, un fel de contabil angajat să supervizeze un alt contabil. Desigur, nu poate fi exclusă nici ideea existenţei unei reţele KPMG ce a avut drept scop, mulţi ani, transferarea către KPMG PEAT MARWICK Luxemburg a profiturilor realizate în alte ţări. Căci, la rândul ei, această companie deţinea părţi sociale în alte patru mici entităţi. Tot marca KPMG. Un alt element ce adânceşte misterul din spatele deciziei de radiere a  KPMG PEAT MARWICK este faptul că în 2009-2010 societatea tocmai lansase o procedură de emisiune de acţiuni în valoare de 3,020 milioane euro.

Conform bilanţului contabil raportat pentru anul 2009,  din fondurile KPMG PEAT MARWICK erau „hrăniţi”, în condiţiile de fiscalitate redusă a statului luxemburghez, mulţi dintre managerii KPMG. Doar în 2008 nivelul plăţilor aferente salariilor a fost de… 74,227 milioane de euro. Totul dintr-o cifră de afaceri de 114 milioane de euro.

Locul fostei entităţi KPMG PEAT MARWICK se pare că a fost luat de o nouă companie creată din 2009, KPMG Luxemburg. Un colos ce la data de 30 septembrie 2017 raporta o cifră de afaceri netă de 198 milioane euro. Culmea însă, aşa cum este și cazul surorilor KPMG din România, din cele aproape 200 de milioane de euro contabilii KPMG abia dacă au reuşit să adune un profit net de 300.000. Asta după ce şi-au dat salarii de 135 milioane de euro. Desigur, dacă ar fi vorba de o fraudă, aceasta ar fi problema fiscului luxemburghez. Nu a noastră. Însă la prima vedere se pare că aceasta este o reţetă pe care multinaţionala KPMG o adoptă oriunde ar fi. În România, de exemplu, în anul 2016 KPMG România SRL a înregistrat venituri de 91,141 milioane de lei și un profit de 81.806 lei. Iar KPMG Audit SRL, la venituri de 77,371 milioane de lei, a raportat un profit de doar 740.000 lei.

Toate detaliile pe:

http://romanialibera.ro/investigatii/paienjenisul-kpmg-in-luxemburg-713620

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here