CORONAVIRUSUL alungă turiștii din hoteluri! Alternativa: cazarea la om acasă

2
1069

Hotelurile se confruntă cu o rată mare de anulări de cazări. În schimb, rezervările făcute prin sistemul alternativ, gen AIRBNB, merg în continuare.

În turismul românesc din ultimele zile are loc un un fenomen foarte interesant în sensul că rata de anulări de rezervări la hoteluri a ajuns chiar și la 90%, așa cum se întâmplă la unele locuri din Poiana Brașov, în timp ce la unitățile de cazare de tip AIRBNB sunt foarte puține renunțări de rezervări. Fenomenul se poate explica prin faptul că la hotel clientul poate avea mai multe contacte, cu personalul, cu alți turiști, fapt nedorit având în vedere panica generată de epidemia de coronavirus. În schimb, aceste contacte lipsesc cu desăvârșire atunci când clienții se cazează în apartamentele sau casele puse la dispoziție de proprietari prin AIRBNB. ”Clienții își fac singuri check-in-ul, iau cheia din cutiuță sau introduc un cod, fără să aibă contact cu proprietarul. În plus, au bucătărie proprie, netrebuind să coboare la masă, la restaurant, unde vin și alți oameni. Practic, noi îi ghidăm de la distanță, prin telefon”, a declarat Geanina Ștefan, de la KeyStay.com, operator de property management din Romania.

În țară sunt sute apartamente și case care oferă o alternativă la sistemul hotelier. Cele mai căutate sunt cele din zonele montane, de pe litoral și din marile orașe.

Industria turistică este foarte lovită de coronavirus. Așa se face că patronatele din industrie au cerut Guvernului scutiri de la plata taxelor și impozitelor pentru următoarele trei luni. De asemenea, au cerut accesarea banilor europeni pentru situații de criză. Pe litoral, vânzările sunt mai mici, cabanierii din Rânca au mari probleme cu lipsa de turiști, iar în Capitală a scăzut brusc gradul de ocupare din hoteluri. ”Am vorbit cu foarte mulți colegi, directori de hoteluri. Toți se plâng de rata mare de anulări. Noi avem foarte puține, care nici nu prea contează la un număr mare de rezervări. Am înțeles că devenim o alternativă serioasă la sistemul hotelier. Oamenii nu vor să intre în contact cu nimeni, având în vedere ce se întâmplă cu coronavirusul”, a mai spus Geanina Ștefan.

Într-o declarație recentă făcută Money.ro, reprezentantul KeyStay.com spus cum se prezintă proprietățile puse la dispoziție prin sistemul AIRBNB. “Cazarea în regim hotelier trebuie să fie mereu peste confortul unui hotel. Dacă luăm că baza 4* ale unui hotel, atunci apartamentul trebuie să fie echivalentul a 5*. Orice proprietar trebuie să știe asta: calitatea este esențială, altfel turiștii te scot de pe piață”, a spus Geanina Ștefan.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here