Coronavirus: Impactul asupra industriei sportului

0
1405
Impactul asupra industriei sportului

Pandemia coronavirusului care s-a resimtit pe tot globul în ultimele săptămâni a avut un impact semnificativ asupra sănătății publice, societății și economiei, în ansamblu, provocând pierderi uriaşe şi calendarului sportiv. În încercarea de a stopa răspândirea virusului, multe ligi profesioniste și de amatori, de pe toate continentele și din toate sporturile, au făcut pasul, fără precedent, de a amâna sau a suspenda toate competiţiile, în efortul de a evita adunarea mulţimilor de fani.

În urma ştirii conform căreia la echipa Utah Jazz, centrul de origine franceză, Rudy Gobert a fost testat pozitiv pentru COVID-19, NBA a fost prima ligă sportivă profesionistă din Statele Unite care și-a suspendat sezonul, pe termen nelimitat. În momentul în care competiţia a fost suspendat a, pe data de 11 martie 2020, mai erau de jucat încă 259 de partide din sezonul regulat al NBA, 2019-2020. Veniturile combinate, pierdute ca urmare a anulării acestor partide au fost estimate între 350 şi 450 de milioane de dolari. A doua zi, NCAA, organizația responsabilă cu sporturile universitare, a anulat la rândul său toate competiţiile de iarnă și primăvară, inclusiv extrem de popularul turneu „March Madness”. Drepturile de televiziune și marketing ale acestuia însumează 867,5 milioane de dolari, bani care s-au pierdut odată anularea turneului. Fiecare colegiu înscris a fost puternic lovit din punct de vedere financiar. Un asemenea trist eveniment nu s-a mai întâmplat niciodată de la inaugurarea competiţiei care a avut loc în anul 1939.

Pe de altă parte, oraşul Atlanta, care ar fi trebuit să găzduiască Final Four din acest ani, în lună martie, a pierdut peste 100 de milioane de dolari pe care i-ar fi încasat din vânzarea biletelor, din publicitate și din sponsorizări.

Calendarul competiţiei de Formula 1 a fost, de asemenea, afectat de pandemie. A fost anulat Marele Premiu al Australiei, care ar fi trebuit să aibe loc pe 12 martie şi imediat, a doua zi, au fost anulate cursele din Bahrain și Vietnam. Pierderea estimată a veniturilor din taxele de găzduire, combinate pe întregul sezon, care sunt plătite de fiecare țară gazdă, s-ar putea ridica la peste 602 milioane de dolari. Ca urmare a incertitudinii sezonului competiţional, nu este de mirare că Formula 1 a pierdut 45% din valoarea sa, pe piața bursieră, ceea ce reprezintă aproximativ cinci miliarde de dolari.

Un alt eveniment anulat, este Ediția 2020 a Jocurilor Olimpice care urmau să se desfășoare la Tokyo, la sfârșitul lunii iulie. Este pentru prima dată în istoria uriaşei competiţii când se întâmpla acest lucru. Vor fi afectaţi 11.000 de sportivi olimpici și 4.400 de sportivi paralimpici care se antrenează de ani de zile pentru această competiţie supremă. Povara financiară asupra națiunii gazdă, Japonia, este de asemenea enormă. Noul stadion olimpic din Tokyo a costat 277 milioane de dolari iar, în total, Japonia a cheltuit 13,4 miliarde de dolari pentru organizarea evenimentului. Chiar dacă Comitelui Olimpic Internaţional este asigurat pentru eventualitatea anulării evenimentului, rămâne de văzut cât de mare va fi lovitură financiară pe care Japonia o va suferi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here