Coronavirus: Impactul asupra industriei aviației, la nivel mondial

0
1417
De la începutul anului 2020, tot mai multe țări de pe glob şi-au închis granițele și au limitat călătoriile interne ca răspuns la noul focar de coronavirus (COVID-19). Astfel, faptul că au fost anulate aproape toate zborurile, pentru a putea controla răspândirea virusului, a dus la declinul industriei aviatice, la nivel global.
În săptămâna care a început la data de 20 aprilie 2020, numărul zborurilor programate la nivel mondial a scăzut cu 66% comparativ cu săptămâna care a început la data de 22 aprilie 2019. Evident, au existat mari variații între țări. În unele dintre acestea, scăderea a atins peste 90%, așa cum s-a întâmplat în Italia unde scaderea înregistrata a fost de 98%.
În data de 22 martie 2020, numarul pasagerilor transportați de companiilor aeriene, în Europa, a scăzut cu aproape 88% față de aceeași zi din anul 2019.
În prima jumătate a anului 2020, companiile aeriene chineze vor înregistra o scădere de aproximativ 87 de milioane de pasageri. Prin urmare, se estimează că industria aviatică internațională va înregistra o scădere severă, în formă de V, pe tot parcursul anului 2020 în ceea ce privește numarul pasagerilor transportați, cu mici variații transregionale. Spre exemplu, se estimeaziă că scăderea va lovi, in modul cel mai crunt, Europa. În al doilea trimestru al anului 2020, este estimată o scădere a traficului european de pasageri, de 90%, dacă se vor menţine aceleași restricții de călătorie.
Având în vedere scăderile severe ale cererii, începând cu 2 martie 2020, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a creionat două scenarii ale pierderilor: limitate și extinse. Conform scenariului de amplu impact, s-a estimat că măsurile inițiale de izolare, luate de guverne, vor afecta industria aeronautică globală cu aproximativ 130 miliarde de dolari. Cu toate acestea, având în vedere că focarul depășește 2,5 milioane de persoane infectate, la nivel mondial, începând cu data de 14 aprilie 2020, IATA și-a actualizat estimările. Astfel, conform aceluiasi scenariu, acestea vor ajunge la 314 miliarde de dolari, la nivel global.
Pe de altă parte şi aeroporturile vor înregistra pierderi masive, ca urmare a acestei crize. În acest an, volumul deficitului din încasări va fi  între 17 și 25 de miliarde de dolari, în Europa și America de Nord.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here