Corina Creţu: “România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare”

0
1783

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, i-a primit la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe şi pe secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore pentru a discuta despre proiectele de transport din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

“România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunţită şi o implementare eficientă a proiectelor de transport. În calitate de fost director general al Companiei de Apă Constanţa, domnul Stroe a fost foarte eficient în utilizarea fondurilor UE şi înţelege importanţa unor proiecte bine pregătite. De aceea, sper ca întârzierea de până acum în pregătirea şi implementarea noilor proiecte de transport să fie recuperată”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe şi secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore au prezentat stadiul proiectelor importante, cum ar fi tronsonul de cale ferată Gurasada – Simeria, secţiunile de autostradă Câmpia Turzii – Târgu Mureş şi Sebeş – Turda şi Magistrala 6 de metrou Bucureşti – Otopeni, contracte care urmează a fi  trimise spre aprobare Comisiei Europene.

Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autorităţile romane accelerează pregătirea proiectelor majore care urmează a fi  trimise spre aprobare Comisiei Europene, până la finalul acestui an.

5,1 miliarde de euro sunt disponibile pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru perioada 2014-2020, astfel:

    – autostrăzi / drumuri (FC + FEDR): 2.652.957.000 euro

    – căi ferate (FC + FEDR): 1.494.981.576 euro

    – reţeaua de metrou Bucureşti-Ilfov (FC): 543.319.149 euro

   –  căi navigabile interioare şi porturi maritime (FC + FEDR): 271.244.894 euro

   –  transport multimodal (FEDR): 75.601.432 euro

   –  TEN-T aeroporturi (FEDR): 42.568.374 euro

    – protecţia mediului (FC + FEDR): 26.317.850 euro

„Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din România faptul că procesul de reformă şi reorganizare în sectoarele feroviar şi rutier continuă şi este accelerat”, a punctat Corina Creţu. Comisarul european a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor să aibă un rol de lider în managementul părţilor implicate în proiecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here