Controale masive în gospodariile țăranilor români. Ce nu vor să găsească autoritățile

0
2372
control-gospodarii
Verificările la porci în gospodăriile populației, în contextul riscului major de apariție a pestei porcine africane, au fost declanșate în România, spun reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, care au cerut demararea urgentă a acestor acțiuni dat fiind pericolul de introducere a virusului în țara noastră.

Conform unui comunicat remis vineri președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a aflat “cu surprindere astăzi, în cadrul unei întrevederi cu președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, faptul că încă nu au fost declanșate verificări în masă în gospodăriile populației la porci, în contextul riscului major de apariție a pestei porcine africane”.

Dezastru național

Reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România sunt în alertă maximă și în același timp convinși că apariția pestei porcine africane în România va fi un dezastru național, care va duce tot sistemul într-un faliment fără precedent. Ei solicită clarificarea de urgență a mijloacelor de ecarisare în cazul în care boala pătrunde în România și solicită “vehement și îndreptățit” să cunoască planul de aplicat în fiecare fermă în caz de boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde îi vor neutraliza sau îngropa, dacă există sumele necesare pentru toate acțiunile — inclusiv repopularea și cine va suporta pierderile de venit.

Focare în Republica Moldova

Toate focarele identificate până acum în Republica Moldova au fost în gospodării ale populației, apariția bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor. Pesta porcină africană este o boală cu răspândire rapidă și mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv supravegherea în gospodăriile cu porci este o prioritate. La fel și verificarea întărită a mișcării lor: prezența în târgurile cu animale (deși a fost interzisă în anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din țările în care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deșeurilor alimentare ale acestor curse în aeroporturile noastre, supravegherea deversării deșeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecția rutieră a mijloacelor de transport la granițele de risc etc.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită informarea transparentă a populației asupra planurilor concrete de luptă contra pestei porcine africane pe care le are Guvernul României și micșorarea riscului de apariție prin instituirea unor măsuri întărite adecvate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here