Contribuţiile sociale ar putea fi plătite pe baza CNP –ului la organul fiscal, fără depunerea Declaraţiei 600. Declaraţia ar putea fi trimisă prin poştă

0
1323
contributii sociale

Ministerul Finanţelor ia în considerare să nu se mai achite contribuţia la sănătate de către cei care realizează venituri altele decât salariile, Declaraţia 600 ar putea fi înlocuită cu plata contribuţiilor sociale pe baza Codului Numeric Personal (CNP), iar reţinerea la sursă pentru veniturile independente ar putea reveni, a declarat în Parlament ministrul interimar al Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Toate aceste scenarii sunt luate în calcul la Finanţe, a spus Mişa. „Luăm în calcul şi această situaţie, de a nu mai plăti contribuţii la sănătate pentru alte venituri, în afara salariilor. Dar trebuie facută o analiză şi abia apoi luată o decizie”, a declarat Mişa, ca răspuns la o întrebare a senatorului PNL Daniel Zamfir. Mai mult, el a spus că ar putea să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP.

„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declaraţia 600 şi plata să se facă pe bază de CNP”, a spus Ionuţ Mişa,potrivit Mediafax, întrebat cum va rezolva problemele legate de depunerea Formularului 600. Totodată, Mişa a precizat că s-ar putea revenit la reţinerea la sursă şi a plăţii de către angajator a contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi independente.

„La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul interimar al Finanţelor.

El a precizat şi că Ministerul Finanţelor analizează prevederi tranzitorii pentru cei care au depus deja Declaraţia 600. „Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaraţie, raportându-ne la regimul fiscal cel mai favorabil”, a spus Mişa. Ministrul a precizat şi că Finanţele intenţionează să introducă posibilitatea ca cei care plătesc contribuţii pentru veniturile estimate în Declaraţia 600 şi nu au realizat aceste venituri să primească sumele înapoi, în urma unei regularizări.

Ionuţ Mişa participă la o dezbatere privind Formularul 600 la Comisia Economică din Senat, convocată de preşedintele Comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în data de 31 ianuarie Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 până la 1 martie. Ministerul Finanţelor a postat pe site proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600. Premierul desemnat Viorica Dăncilă a asigurat fără niciun fel de ezitare că, în prima şedinţă de Guvern, din 31 ianuarie, va adopta ordonanţa de amânare a termenului de depunere a Declaraţiei 600, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here