Ca urmare a istoricei negocieri dintre cei doi vecini ai Golfului Persic, sponsorizată doar acum cîteva săptămâni de către diplomația chineză, miniștrii de externe ai Iranului și Arabiei Saudite s-au întâlnit, din nou miercuri la Beijing, China, pentru o întâlnire extinsă, care a dus la restabilirea oficială a legăturilor diplomatice. După cum se știe, ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan și ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian s-au angajat, la sfârșitul lunii martie a.c. , că se vor reîntâlnii la Beijing, înainte de încheierea lunii sfinte Ramadan. Iată că acum 2 zile, cei doi diplomați de vărf au îndeplinit acest obiectiv.
Prin continuarea accelerată a normalizării relațiilor diplomatice, devine tot mai clară dorința puternică a Regatului Arabiei Saudite de a continua eforturile sale de a dialoga cu Teheranul. În ciuda propagandei deseori ostile care a minimalizat acordul de la Beijing obținut în luna martie, a doua întâlnire a ministrilor de externe saudit și iranian ne arată că ofensiva diplomatică pornită de către Riad prinde viteză, iar dinamica dialogului dintre Arabia Saudită și Teheran devine din ce în ce mai consistentă.
Iranul și Arabia Saudită au fost cei mai mari rivali geopolitici, timp de ani de zile, separate de diviziunea lor religioasă – Iranul este cea mai mare națiune musulmană șiită din lume, în timp ce regimul sunit al Arabiei Saudite apără și protejează cele mai sfinte locuri din islam, cele dou sfinte Moschei – și alianțele lor din regiune. Ambele țări sunt încă implicate într-un război prin procură în Yemen – Arabia Saudită sprijinind guvernul legitim și Iranul sprijinind insurgența teroristă Houthi. Mai mult Arabia Saudită, prin puterea sa economică și reușita sa politică de apropiere cu Beijing, dovedește înțelepciunea necesară de a dialoga și cu actori internaționali care aparțin unor facțiuni geopolitice separate, deseori ostile regatului.
Întâlnirea de miercuri a fost menită să clarifice logistica privind restabilirea relațiilor diplomatice, potrivit presei atât din Arabia Saudită. Agenția de presă saudită (SPA) a raportat joi că cei doi miniștri de externe au convenit să-și redeschidă ambasadele și consulatele în termen de 60 de zile și să negocieze restabilirea zborurilor care leagă cele două țări.
Conform unor noi informații, încă neconfirmate oficial, Arabia Saudită a fost de acord să simplifice procesul birocratic de admiterem pentru a permite credincioșilor iranieni să facă Umrah. Umrah este un pelerinaj în orașul sfânt Mecca care poate avea loc în orice moment al anului, pe când pelerinajul Hajj, care este mult mai prestigios, poate avea loc doar o singură dată într-un an.
Potrivit SPA, Arabia Saudită și Iran au declarat într-o declarație comună că își propun să se concentreze pe obținerea de beneficii reciproce: ”cele două părți și-au exprimat aspirația de a intensifica consultările și de a discuta modalități de cooperare pentru a obține perspective pozitive pentru relații, având în vedere resursele naturale și potențialul economic pe care cele două țări le posedă, precum și marile oportunități de a obține beneficii reciproce.”
Un alt aspect important al întâlnirii de la Beijing o reprezintă invitația formală și oficială pe care ministrul saudit de externe prințul Faisal a făcut-o omologului său iranian Amir-Abdollahian, pentru ca acesta să viziteze Arabia Saudită. Conform surselor diplomatice care cunosc detaliile discuțiilor de Miercuri, această invitație saudită va fi acceptată de către partea iraniană.
Riad l-a invitat anterior și pe președintele Ebrahim Raisi al Iranului, deși niciuna dintre părți, până acum, nu a indicat o dată exactă a vizitei sau că s-a început planificarea unui astfel de eveniment.
Comunicatul comun prezentat de către presa saudită a enumerat o varietate de domenii potențiale în care Riad și Teheran au căutat să lucreze împreună, inclusiv „economie, comerț, investiții, tehnologie, știință, cultură, sport și tineret”. Observăm deci o paletă largă de subiecte care conform regulilor diplomatice ale regiunii pot reprezenta nu numai posibilități nelimitate de destindere a relațiilor dintre cele două state, dar pot fi și tot atâtea motive de continuare a acestui dialog inițiat de către regatul saudit.
Trebuie remarcat că această întâlnire vine după o altă deschidere de marcă făcută de către diplomația saudită. Regatul a anunțat că îl va invita pe președintele sirian Bashar al-Assad la următoarea întâlnire a Ligii Arabe din luna mai, care se va ține la Riad. După un deceniu de izolare, în lumea arabă cît și în lumea occidentală, a leaderului sirian, gestul saudian implică o mai mare asumare de rol și de responsabilitate în gestionarea, mult mai accentuată, a tensiunilor dintre diversele puteri din regiune. Dinspre Riad, în prezent se aud multe inițiative iar viitorul ne va arăta rezultatele acestora.