Construcția de clădiri din România, cel mai profitabil domeniu

0
1583
Piața construcțiilor are cel mai bun an după 2009

Creditinfo , o companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial, arată într-un studiu că topul celor mai profitabile domenii din România rămâne neschimbat în ultimii trei ani.

Pe primul loc se află lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, unde profiturile au depăşit valoarea de 3,4 miliarde lei, fiind însă în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2015 (3,6 miliarde lei). Al doilea domeniu profitabil este cel al închirierii şi subînchirierii bunurilor imobiliare, cu profituri de aproape 2,8 miliarde lei în 2016, înregistrând o creştere semnificativă faţă de anul precedent, când ocupa locul al patrulea, cu profituri de 2 miliarde lei.

Cultivarea cerealelor completează podiumul, cu profituri de peste 2,5 miliarde lei, de asemenea în creştere faţă de anul precedent, când ocupa locul al şaselea, cu puţin sub 1,9 miliarde lei. Alte domenii profitabile sunt: Comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate (2,36 miliarde lei profit), Activitatea de consultanţă pentru afaceri şi management (2,23 miliarde lei profit), Transportul rutier de mărfuri (2 miliarde lei profit) şi Producţia de energie electrică (2,07 miliarde).

 „În anul 2016 nu se observă modificări semnificative în topul celor mai profitabile domenii de activitate. Chiar dacă profitul domeniului a scăzut, lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale continuă să fie de departe cel mai profitabil domeniu de activitate. Cultivarea cerealelor reintră în top 3 domenii profitabile însă este în continuare un domeniu influenţat de condiţiile meteorologice”, declară Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

La capitolul cifră de afaceri, Comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate este domeniul care generează cea mai mare cifră de afaceri în fiecare din ultimii trei ani. Trendul este crescător: de la 48 miliarde lei în 2014, la 54,8 miliarde lei în 2015 şi 59,6 miliarde lei în anul 2016. Urmează Transporturile rutiere de mărfuri (34,8 miliarde lei), Lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (29 de miliarde lei) şi Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice (25,6 miliarde lei).

Cei mai mulţi salariaţi lucrează în companii care activează în domeniile Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate (peste 183 mii de salariaţi, cu 2.000 mai mulţi decât în anul 2015), Lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (peste 161 mii de salariaţi, în scădere cu 5.000 faţă de anul 2015), Transporturile rutiere de mărfuri (127.000 persoane, cu 6.000 mai multe decât în 2015) şi Activităţi de protecţie şi gardă (106.000 salariaţi, cu 2.000 mai puţini decât în anul precedent).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here