Consiliul Investitorilor Străini: Politicile publice nu ar trebui adoptate fără studii de impact şi consultări

0
1466
Interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată va fi eliminată
Business meeting

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a dat publicității un comunicat prin care “își exprimă îngrijorarea” cu privire la modificările de substanță aduse recent programului de guvernare.

“Transformări de o asemenea anvergură, anunţate intempestiv şi fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei şi nu fac decât să şubrezească încrederea investitorilor existenţi sau potenţiali, indiferent de originea lor”, se arată în comunicatul FIC.

“Intenţia Guvernului de a face o a doua revoluţie a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât şi străine, fie ele mici sau multinaţionale. Implementarea grăbită a politicilor fiscale anunţate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici. Companiile membre FIC au susţinut recent în faţa publicului şi a decidenţilor că România are potenţialul necesar să devină a zecea economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani”, menţionează documentul citat.

Consiliul avertizează asupra pericolului ca unii investitori care intenţionează să vină în România să renunţe la această idee.

“Anunţurile succesive de creştere sau scădere a taxelor şi schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă ţară”, se arată în comunicat.

FIC a publicat recent un raport despre impactul investiţiilor străine în economia României, realizat împreună cu Academia de Studii Economice din Bucureşti.

“Una dintre concluziile principale ale studiului este că investiţiile străine au jucat un rol decisiv în dezvoltarea economică a ţării din ultimii 25 de ani şi sunt indispensabile pentru viitor. Investitorii nu ar trebui descurajaţi să vină în România prin politici publice confuze şi în continuă schimbare”, afirmă reprezentanţii Consiliului.

“Referitor la măsurile anunţate recent, considerăm că unele dintre ele au fost explicate prea puţin sau defectuos, nu au fost însoţite de un studiu de impact şi nu au luat in considerare experienţa nefavorabilă, din alte ţări membre UE şi nu numai. Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicţie cu practica Uniunii Europene în acest domeniu şi poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune. În acelaşi spirit, considerăm că şi în cazul altor măsuri anunţate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să cântărească bine si să facă nişte calcule atente de impact”, spun oficialii FIC.

Ei cred că “venind pe fondul creşterii salariilor din sectorul public şi în general al creşterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică şi bugetară pe care România a obţinut-o cu multe sacrificii” şi tocmai în momentul în care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta.

Companiile membre FIC angajează 182.000 de persoane şi au o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde de lei, aproximativ 25% din PIB-ul României.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here