Consiliul general al Comitetului Național privind Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a decis ca din a doua parte a anului viitor, BNR să introducă un nou indicator care să măsoare și să prevină riscul sistemic

0
1527

Din CNSM fac parte membri ai Guvernului, ASF și BNR, iar la intalnirea din aceasta saptamana a decis ca din a doua parte a anului viitor, BNR să introducă un nou indicator care să măsoare și să prevină riscul sistemic.

Consiliul general al Comitetului Naţional privind Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) din care fac parte membri ai Guvernului, ASF şi BNR, s-a întâlnit în această săptămâna şi a decis că BNR trebuie să evalueze periodic capacitatea băncilor de a se finanţa în raport cu creditele acordate. De asemenea, va implementa un amortizor de capital pentru riscul sistemic  ”aplicabil tuturor expunerilor, începând cu 30 iunie 2018, cu scopul de a susţine procesul de administrare adecvată a riscului de credit şi de creştere a rezilienţei sectorului bancar împotriva unor şocuri neanticipate, pe fondul unor circumstanţe structurale nefavorabile„, se arată în comunicatul de presă trimis de CNSM. În acest sens, trebuie notificată Comisia Europeană.

”De asemenea, se recomandă ca nivelul amortizorului să fie calibrat la nivelul de 0 la sută, 1 la sută sau 2 la sută, în funcţie de valorile medii ale ultimelor 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) ale indicatorilor privind rata creditelor neperformante şi gradul de acoperire cu provizioane, aferenţi fiecărei instituţii de credit individuale”, semai arată în comunicat. BNR va reevalua de două ori pe an indicatorii şi pragurile utilizate în procesul de calibrare a amortizorului de capital pentru riscul sistemic , astfel va şti în timp real stadiul creditelor neperformante.

În vederea abordării acestor vulnerabilităţi, a fost analizată oportunitatea implementării unui amortizor de capital pentru riscul sistemic, fiind urmărite două obiective: (a) încurajarea eforturilor băncilor de curăţare a bilanţurilor, fără afectarea altor indicatori de prudenţialitate, în contextul unei posibile reluări a tendinţei ascendente a creditelor neperformante şi (b) protejarea stabilităţii financiare, în ipoteza persistenţei tensionării echilibrelor macroeconomice şi a incertitudinilor regionale şi mondiale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here