Conform ultimei statistici, publicata astăzi, în luna mai, economia britanică a crescut mai puțin decât se așteptau specialiștii

0
1536

Cifrele oficiale publicate astăzi, ne arată că, în luna mai 2020, PIB-ul britanic a crescut cu numai 1,8%, în pofida faptului că economiștii estimaseră un nivel mult mai optimist, de 5,5%.

„Chiar dacă restricţiile au început să fie ridicate, nivelul producției nu s-a redresat în urma scăderilor record înregistrate în lunile martie și aprilie 2020 și s-a redus cu 24,5% față de  luna februarie 2020, înainte de impactul complet al coronavirusului”, a declarat Oficiul Național pentru Statistică al Marii Britanii, într-un comunicat de presă.

Contracția de 20,4% înregistrata în luna aprilie, în perioada maximă a măsurilor de restricție, a fost cea mai puternică înregistrată vreodată, activitatea economică fiind practic distrusă.

„Pe parcursul celor trei luni, până la sfârșitul lunii mai, PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 19,1%. Spre comparaţie, în timpul recesiunii din anul 2008, PIB-ul nu a scăzut cu mai mult de 2,1%, într-un singur trimestru”, a subliniat Oficiul Național pentru Statistică.

Sectorul construcțiilor a prezentat oarecare semne de redresare, deoarece o parte dintre companii au readus personalul pe şantiere dar, în pofida acestui fapt, economia britanică a fost, în luna mai, cu o pătrime mai mică decât în ​​luna februarie, înainte de instalarea totală a pandemiei”, a declarat Jonathan Athow, statistician naţional adjunct şi director general al Biroului Economic de Statistică din cadrul Oficiul Național pentru Statistică al Marii Britanii.

Acesta a subliniat că, în timp ce, în luna mai, sectorul comerţului online a înregistrat vânzări record, multe alte domenii ale economiei au bătut pasul pe loc sau au înregistrat scăderi odată cu instituirea măsurilor de combatere a pandemiei.

Robert Alster, șeful serviciului de investiții din cadrul Close Brothers Asset Management, a declarat că cifrele de marți sunt „fără îndoială îngrijorătoare” subliniind că deja economia britanica navigheaza în „ape periculoase”. „Locurile de muncă dispar într-un ritm alarmant și încă nu avem semne de redresare a situaţiei în Marea Britanie”, a declarat acesta.

Ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, a confirmat săptămâna trecută că schema de ajutorare care subvenționează până la 80% din salariile a 9,3 milioane de lucrători din Marea Britanie, este, în mare parte, responsabilă de atenuarea dificultăților economice create de pandemie, dar aceasta va fi retrasă în luna octombrie.

„Cu locuri de muncă aflate în situaţie critică, subvenţionate doar pentru susținerea consumului, hotărârea primului ministru Boris Johnson de a retrage schema de ajutor în luna octombrie pare hazardată, existând riscul ca aceasta să producă o contracție economică şi mai mare”, a spus Alster.

Cu toate acestea, Paul Craig, managerul de portofoliu din cadrul Quilter Investors, a declarat într-un comunicat de presă publicat astăzi, că, „deși cifrele indică faptul că redresarea nu va fi rapidă, totuşi este evident că a început. Este esenţial ca economia Regatului Unit să nu mai sufere sincope suplimentare, ca cea experimentată de curând. Este de aşteptat să vedem rezultate ale acestei recuperări în următoarele actualizări. Având în vedere că setul de date prezentat este de la sfârşitul lunii mai, investitorii ar trebui să nu piardă din vedere oportunitățile care li se oferă în Marea Britanie şi faptul că economia trage tare să îşi repornească toate motoarele.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here